film
Cztery słońca
Čtyři slunce
reż. Bohdan Sláma / Czechy 2012 / 102’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 30 stycznia 2013.

Obsada

Jaroslav Plesl, Anna Geislerová, Marek Šácha

Opis filmu

Najnowszy film Bohdana Slámy, jednego z najważniejszych czeskich reżyserów, twórcy „Dzikich pszczół” i „Szczęścia”. Reżyser kolejny raz przygląda się rzeczywistości naszych południowych sąsiadów. Tym razem jednak pogrążonej w oparach palonej ukradkiem marihuany. „Cztery słońca” to opowieść o współczesnej rodzinie, walczącej ze swoimi słabościami, frustracjami i pokusami. Sláma patrzy na bohaterów wnikliwie, ze zrozumieniem, z właściwym Czechom dystansem i poczuciem humoru, tworząc film w tradycji najlepszych dzieł Mike'a Leigh.

Większe znaczenie niż barwne ozdobniki ma dla reżysera portret jednostek, miotających się po egzystencjalnych bezdrożach w poszukiwaniu duchowości. W spojrzeniu na bohaterów Sláma potrafi doskonale połączyć empatię i dystans, drwinę i współczucie. Dodatkową wartością są reżyserskie mrugnięcia okiem w stronę miłośników kina autorskiego. Umiejscowiona pod koniec filmu sekwencja, zapowiadająca nadchodzącą Apokalipsę, daje się odczytać jako wyborny pastisz „Zwierciadła” Tarkowskiego.

Piotr Czerkawski, katalog 12. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Bohdan Sláma

Urodził się w 1967 roku w Opawie. Ukończył słynną praską szkołę filmową FAMU (Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění). W 1992 roku asystował Věrze Chytilovej przy filmie Dědictví aneb Kurvahošigutntag. W pełnym metrażu zadebiutował w 2001 roku filmem Dzikie pszczoły. W 2005 roku za obraz Szczęście otrzymał Złotą Muszlę na festiwalu filmowym w San Sebastián.


Director Bohdan Sláma was born in the town on Opava, in the Czech half of Czechoslovakia in 1967. He is a graduate of Prague’s esteemed FAMU (Film and TV School of the Academy of Performing Arts). In 1992, he began working as an assistant to Věra Chytilova on The Inheritance or Fuckoffguysgoodday. He made his own feature debut in 2001 with The Wild Bees. In 2005, he received the San Sebastián festival’s Golden Shell for Something Like Happiness.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Akáty bílé

1992 Stvanice (short)

2001 Dzikie pszczoły / Divoké vcely / The Wild Bees

2005 Szczęście / Stestí / Something Like Happiness

2008 Mój nauczyciel / Venkovský ucitel / Country Teacher

2011 Cztery słońca / Čtyřislunce / Four Suns

stopka

reżyseria: Bohdan Sláma
obsada: Jaroslav Plesl, Anna Geislerová, Marek Šácha
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Najlepsze z Najgorszych: Klątwa Doliny Węży 
Najlepsze z Najgorszych
Marek Piestrak, Polska, USA 1987
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Rok przełomu. 1989: Obywatel Havel 
Rok przełomu. 1989
Miroslav Janek, Pavel Koutecký, Czechy 2008
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Boże Ciało 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jan Komasa, Polska 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.