film
Holy Motors
reż. Léos Carax / Francja 2012 / 110’
Najbliższe seanse - kup bilet:
07 sie
19 sie

Obsada

Denis Lavant , Edith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue, Michel Piccoli

Opis filmu

Najbardziej ekstrawagancki film ostatniego festiwalu w Cannes. Groteskowy, szalony, pełen dynamiki. Balansuje na granicy dyscypliny i kompletnej nieprzewidywalności, pomiędzy horrorem a melodramatem, rodzinną psychodramą a komedią. Jego bohater, Monsieur Oscar od świtu do zmierzchu wciela się w różne role: jest przemysłowcem, zabójcą, żebrakiem, potworem, członkiem rodziny. Stacza erotyczną walkę w wirtualnym świecie gwiezdnych wojen, uprowadza Evę Mendes, romansuje na dachu wieżowca z Kylie Minogue i do ostatniej minuty nie pozwala nikomu wyznaczyć granicy, dzielącej fikcję od rzeczywistości.

Szalone kino we Wrocławiu wyczekiwane jest szczególnie. Ale z rzadka Nowe Horyzonty odpalają taką armatę, jaką okazały się genialne „Holy Motors" Leosa Caraxa (...) „To nie jest film o kinie, to jest film o życiu" - powtarzał we Wrocławiu kilkakrotnie reżyser. (…) W „Holy Motors" granica między fikcją a rzeczywistością już dawno przestała istnieć: być może każdy z nas, niczym Denis Lavant, zakłada codziennie nowe maski, wchodzi z jednego życia do innego.

Paweł T. Felis, „Gazeta Wyborcza”

Informacje o reżyserze

Léos Carax

Właściwie: Alexandre Oscar Dupont. Urodził się w 1960 roku w Suresnes – komunie na przedmieściach Paryża. Po ukończeniu studiów na VII Paryskim Uniwersytecie i American College w Paryżu zrealizował dwa krótkometrażowe filmy, m.in. Strangulation Blues (1980), i zaczął współpracować z magazynem filmowym „Cahiers du Cinéma”. Przybrał wówczas swój artystyczny pseudonim – Léos Carax – anagram pochodzący od jego dwóch imion. W wieku 23 lat zadebiutował jako twórca czarno-białego filmu Chłopiec spotyka dziewczynę (1984). Jego pierwsze długometrażowe dzieło było inspirowane niemymi filmami Jeana Cocteau i twórczością Jean-Luca Godarda. Wraz z niebanalną historią o miłości, która rodzi się i umiera w tym samym czasie, francuskie kino poczuło powiew świeżości. Denis Lavant, który u debiutującego reżysera wystąpił w głównej roli, wraca na ekran wraz z jego ostatnim filmem – Holy Motors – pokazywanym na festiwalu w Cannes w ramach konkursu głównego.


Born in 1960 in Suresnes – a commune in the suburbs of Paris, France. After doing film studies at Paris VII University and the American College of Paris, Léos Carax made two short films, one of which was Strangulation Blues (1980) and contributed to ‘Cahiers du Cinéma’. His professional name Léos Carax is an anagram of his two first names, Alex and Oscar. At the age of 23, he made his first full-length film in black and white, Boy Meets Girl (1984). This wavering, troubled film, inspired by the silent films of Cocteau and Godard, but which gives the French cinema of the 1980’s a wonderful ‘first time’ feel, is the story of a love which is being born and dying at the same time, that of Alex (Denis Lavant), the director’s alter ego. Léos Carax returned with him and his fifth full-length film, Holy Motors, competing in the 2012 Cannes Festival.

Filmografia/ Filmography

1980 Strangulations Blues (short)

1984 Chłopiec spotyka dziewczynę / Boy Meets Girl

1986 Zła krew / Mauvais sang / Bad Blood

1991 Kochankowie na moście / Les amants du Pont-Neuf / The Lovers on the Bridge

1999 Pola X

2008 Merde (segment in Tôkyô!)

2012 Holy Motors

stopka

reżyseria: Léos Carax
obsada: Denis Lavant , Edith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue, Michel Piccoli
polski dystrybutor: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
barwa: kolor
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Pamiątki Claire Darling 
Julie Bertuccelli, Francja 2018
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
Świadkowie Putina 
Witalij Manski, Litwa, Szwajcaria, Czechy 2018
Tylko kochankowie przeżyją 
Jim Jarmusch, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cypr, USA 2013
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Wózkownia: Yesterday 
Wózkownia
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.