film
Pina
reż. Wim Wenders / Niemcy, Francja, Wielka Brytania 2011 / 103’
Okiem dokumentalisty: dokumenty 3D
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 28 lutego 2013.

Opis filmu

Pina nie jest biografią zmarłej w 2009 roku choreografki Piny Bausch. To raczej hołd złożony przez Wima Wendersa jej twórczości i hymn na cześć sztuki. W subtelnym, wyciszonym filmie, zrealizowanym w technice 3D z udziałem zespołu Tanztheater Wuppertal, niemiecki twórca staje w obronie najdelikatniejszych wartości - uczuć, piękna, szacunku dla drugiego człowieka. Reżyser zarejestrował najważniejsze przedstawienia artystki - Święto wiosny, Vollmond i Café Müller. Poprosił członków jej zespołu o wykonanie części układów na ulicach niemieckiego Wuppertalu. W filmie niemal nie padają słowa, środkiem ekspresji tancerzy jest ciało. Pina zachwyciła publiczność festiwali w Berlinie i MFF Nowe Horyzonty we Wrocławiu.

"Taniec - udowadnia Pina - wystarcza za wszystkie niewypowiedziane fabuły i emocje. Jak w niezwykłym fragmencie w plenerze, kiedy na tle śpiewanej przez Lisę Papineau piosenki Here and After tancerka co chwila upada i pozwala złapać się w ostatnim momencie mężczyźnie kochankowi. Ciało, które można przebrać, które może przyjąć jakąś rolę albo maskę, okazuje się i tak w każdym momencie nagie, kruche, bezpardonowo szczere. To w nim jest tajemnica i zwierzęcy instynkt, specyficzny melanż emocji i czekających na zaspokojenie odruchów. W żadnym razie nie jest Pina - na szczęście - dokumentem o kimś (czy choćby o czymś). Udało się Wendersowi stworzyć filmowy język, który nie tyle o czymś opowiada, nie tyle daje niebanalną przyjemność oglądania, ile raczej pozwala wejść w trans. Stajemy się częścią specyficznego ceremoniału - od środka."

Paweł Felis, Co jest grane - "Gazeta Wyborcza"

Informacje o reżyserze

Wim Wenders

Wim Wenders

Urodził się w 1945 r. w Düsseldorfie. Studiował medycynę i filozofię i reżyserię w Monachium. Miłośnik Jashujiro Ozu, Nichalasa Raya i amerykańskiego kina drogi, jeden z największych autorów kina współczesnego, obecnie prezes European Film Academy. Wyreżyserował kultowe dla wielu pokoleń filmy, m.in. traktat o miłości i nieśmiertelności Niebo nad Berlinem czy tętniące kubańską muzyką Buena Vista Social Club. Był wielokrotnie nagradzany na festiwalach w Cannes, Berlinie, Wenecji, Locarno.

Wybrana filmografia:

1974 Alicja w miastach / Alice in der Städten / Alice in the Cities

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / Wings of Deisre

1994 Lisbon Story

1997 Koniec przemocy / Am Ende der Gewalt / The End of Violence

1999 Buena Vista Social Club

2005 Nie wracaj w te strony / Don't Come Knocking

2008 Spotkanie w Palermo / Palermo Shooting


Wim Wenders

Was born in 1945 in Düsseldorf. He studied medicine, philosophy and directing in Munich. He admires Yasujirō Ozu, Nicholas Ray and American road movies, one of the greatest contemporary directors, currently the President of the European Film Academy. He directed films which were icons for many generations, e.g. the treatise on love and immortality, Wings of Desire and Buena Vista Social Club, pulsating with Cuban music. He has won many awards in Cannes, Berlin, Venice, and Locarno.

Selected filmography:

1974 Alice in der Städten / Alice in the Cities

1976 Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paris, Texas

1987 Der Himmel über Berlin / Wings of Deisre

1994 Lisbon Story

1997 Am Ende der Gewalt / The End of Violence

1999 Buena Vista Social Club

2005 Don't Come Knocking

2008 Palermo Shooting

stopka

reżyseria: Wim Wenders
polski dystrybutor: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
barwa: kolor
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Najlepsze z Najgorszych: Klątwa Doliny Węży 
Najlepsze z Najgorszych
Marek Piestrak, Polska, USA 1987
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Rok przełomu. 1989: Obywatel Havel 
Rok przełomu. 1989
Miroslav Janek, Pavel Koutecký, Czechy 2008
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Boże Ciało 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jan Komasa, Polska 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.