film
     
Alpy
Alpeis
reż. Giorgos Lanthimos / Grecja 2011 / 93’
Powroty
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 28 lutego 2013.

Obsada

Aris Servetalis, Johnny Vekris, Ariane Labed

Nagrody

MFF Wenecja 2011 - Nagroda Osella za najlepszy scenariusz

Opis filmu

Pielęgniarka, sanitariusz, gimnastyczka i jej trener tworzą grupę, która świadczy wyjątkowe usługi. Za pieniądze zastępują zmarłych ludzi, ucząc się ich zachowań, przyzwyczajeń i ról, które kiedyś odgrywali. Pomagając innym po stracie najbliższych, sami znajdują się w sytuacjach, których nie da się do końca przewidzieć. Wynajęci przez rodzinę, krewnych lub kolegów zmarłych starają się jak najlepiej zapełnić pustkę po tych, którzy odeszli. Pewnego dnia sytuacja wymyka się jednak spod kontroli. I wtedy nie wiadomo już, co jest grą, a co rzeczywistością.

"Wypruci z emocji i niezdolni do komunikacji są bohaterowie Alp. W poprzednim, nominowanym do Oscara Kle, reżyser zastanawiał się nad momentem narodzin totalitaryzmu. Teraz, przeciwnie, pochyla się nad ludźmi, którzy zatracają się w marazmie, gubią w zbyt spokojnej rzeczywistości, pragnąc za wszelką cenę osiągnąć psychiczny komfort. Tytułowe góry są nazwą grupy, która oferuje klientom usługę "zastąpienia" ich zmarłych. Na zlecenie rodzin członkowie przejmują od tych, którzy odeszli sposób zachowania, poczucie humoru, stosunek do świata. Udawanie nieboszczyków pozwala bohaterce odkryć własne niespełnienia i niepowodzenia życiowe. A jednocześnie prowadzi do zaburzeń tożsamości, zagubienia w dzisiejszym świecie."

Krzysztof Kwiatkowski, "Newsweek"

Informacje o reżyserze

Giorgos Lanthimos

Urodził się w 1973 roku w Atenach, gdzie studiował na Wydziale Reżyserii Filmowej i Telewizyjnej. Od 1995 roku realizuje materiały wideo promujące teatry muzyczne, teledyski oraz reklamy. Jest autorem kilku filmów krótkometrażowych i reżyserem spektakli teatralnych. W 2011 roku w Narodowym Teatrze w Grecji premierę miała sztuka Płatonow, zrealizowana przez Lanthimosa na podstawie dramatu Antoniego Czechowa. Jego fabularny debiut, film Kinetta (2005), był pokazywany m.in. na MFF Toronto i MFF w Berlinie, gdzie doczekał się uznania krytyków. Drugi film jego autorstwa – Kieł (2009) – został uznany za najlepszy film w sekcji Un Certain Regard w Cannes, nagradzany na wielu festiwalach na całym świecie oraz nominowany do Oscara w kategorii Najlepszy film nieanglojęzyczny. Alpy (2011) to jego trzeci film fabularny. Jego filmy produkuje Athina Rachel Tsangari, zwyciężczyni w zeszłorocznym Konkursie Nowe Horyzonty.


Born in 1973 in Athens, where he studied directing for film and television. Since 1995, he has directed a series of videos for dance-theatre companies, television commercials, music videos, short films and theatre plays. In 2011, he staged Chekhov’s Platonov at the Greek National Theatre. His first film Kinetta (2005) screened at the Toronto and Berlin Film Festivals to critical acclaim. His sophomore feature Dogtooth (2009) won the Un Certain Regard prize at the 2009 Cannes Film Festival, followed by numerous awards at festivals worldwide. It was also nominated for the Best Foreign Language Film Oscar at the 2011 Academy Awards. Alps (2011) is his third feature film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 O viasmos tis Hlois (short)

2001 Uranisco Disco (short)

2001 O kalyteros mou filos / My Best Friend (co-dir.)

2005 Kinetta

2009 Kieł / Kyodontas / Dogtooth

2011 Alpy / Alpeis / Alps

stopka

reżyseria: Giorgos Lanthimos
obsada: Aris Servetalis, Johnny Vekris, Ariane Labed
polski dystrybutor: Against Gravity
nagrody: MFF Wenecja 2011 - Nagroda Osella za najlepszy scenariusz
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Pięści w kieszeni 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
Marco Bellocchio, 1965
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Joker (seans dla szkoły) 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Zama 
Kino na bis
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Klub "Wysokich Obcasów": Portret kobiety w ogniu 
Klub "Wysokich Obcasów"
Céline Sciamma, Francja 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Spodziewane straty 
Rok przełomu. 1989
Ulrich Seidl, Austria 1992
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.