film
 
Nowe Horyzonty dla Seniora: Richard Jewell
Richard Jewell
reż. Clint Eastwood / USA 2019 / 129’
Najbliższe seanse - kup bilet:
11 mar

Obsada

Sam Rockwell, Kathy Bates, Jon Hamm, Olivia Wilde, Paul Walter Hauser

Opis filmu

Świat po raz pierwszy usłyszał o Richardzie Jewellu, pracowniku ochrony, kiedy ten zgłosił znalezienie ładunku wybuchowego podczas Igrzysk Olimpijskich w Atlancie w 1996 roku. To zdarzenie sprawiło, że został uznany za bohatera, którego szybka i zdecydowana reakcja ocaliła życie wielu ludzi. Ale już po kilku dniach ten niedoszły policjant stał się głównym podejrzanym nie tylko dla FBI. Oczerniające i zniesławiające go media oraz opinia publiczna zmieniły jego życie w koszmar. Jewell zwrócił się o pomoc do niezależnego, antysystemowego adwokata Watsona Bryanta, stanowczo obstając przy swojej niewinności. Bryant, starając się oczyścić reputację klienta, szybko przekonuje się, że jednoczesna walka z agentami federalnymi, stanowymi, policją miejską i mediami jest naprawdę karkołomna. Dodatkowo nie pomaga mu fakt, że Richard podchodzi zbyt ufnie do tych, którzy próbują go zniszczyć.

Informacje o reżyserze

Clint Eastwood

Amerykański aktor, reżyser, scenarzysta, producent i kompozytor urodzony w 1930 roku. Przeszedł drogę od ekranowego twardziela do cenionego reżysera krytycznie przyglądającego się historii i społeczeństwu Stanów Zjednoczonych. W cieniu jego filmowego dorobku pozostaje zamiłowanie do muzyki, którego próbkę można usłyszeć w piosence Gran Torino stworzonej we współpracy z Jamiem Cullumem, a także na ścieżce dźwiękowej takich filmów jak Co się wydarzyło w Madison County, Rzeka tajemnic czy Za wszelką cenę. Warto sięgnąć po DVD Eastwood po godzinach: Na żywo w Carnegie Hall prezentujące koncert z października 1996 roku, w ramach którego zagrali m.in. Joshua Redman, Christian McBride, Charles McPherson, Thelonious Monk Jr czy Slide Hampton. Bohater wieczoru przywitał widzów słowami: Panie i panowie, nazywam się Clint Eastwood i kocham jazz.


An actor, director, screenwriter, producer and composer, Clint Eastwood was born in San Francisco in 1930. Beginning his career on the screen as a hard-boiled tough guy, Eastwood later moved behind the camera to become an acclaimed director, unafraid to make critical appraisals of American history and society. His acting and directing work has received headlines, but his love of music also features prominently, if more subtly, in his films. He composed the title song for Gran Torino with Jamie Cullum and has contributed to the soundtracks on The Bridges of Madison County, Mystic River and Million Dollar Baby. For fans, Eastwood After Hours: Live at Carnegie Hall is essential viewing. The film documents an October 1996 show during which Eastwood hosted and accompanied on stage such accomplished musicians as Joshua Redman, Christian McBride, Charles McPherson, Thelonious Monk Jr. and Slide Hampton. Eastwood greeted the audience simply by saying: Ladies and gentlemen, I’m Clint Eastwood and I love jazz.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1971 Zagraj dla mnie Misty / Play Misty for Me

1982 Honkytonk Man

1988 Bird

1992 Bez przebaczenia / Unforgiven

1995 Co się wydarzyło w Madison County / The Bridges of Madison County

2003 Rzeka tajemnic / Mystic River

2004 Za wszelką cenę / Million Dollar Baby

2008 Gran Torino

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Biały, biały dzień 
Hlynur Pálmason, Islandia, Dania 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Matthias i Maxime 
Xavier Dolan, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.