wydarzenie
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Bogowie
09 cze

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

9 czerwca 2020, godz. 17.00

wykład: prof. Marcin Adamczak

OD PSÓW DO BOGÓW: WSPÓŁCZESNE KINO POLSKIE

Bogowie, reż. Łukasz Palkowski, Polska 2014, 120'

Informacje o reżyserze

Łukasz Palkowski

Łukasz Palkowski urodził się w Warszawie w 1976 roku. Jest reżyserem i scenarzystą. Pracował jako drugi reżyser przy filmach Macieja Pieprzycy, Krzysztofa Langa i Jana Kidawy-Błońskiego. Jest laureatem I nagrody na Warszawskim Festiwalu Filmów o Tematyce Żydowskiej (2004) za krótkometrażową fabułę Nasza ulica wg opowiadania Jana Himilsbacha.

Wybrana filmografia:

2004 Nasza ulica / Our Street (kr. m. / short)

2005 Barbórka (wsp. reż. / co.-dir.)

2007 Rezerwat / Reserve

2008 39 i pół (serial TV / TV series)


Łukasz Palkowski was born in Warsaw in 1976. He is a director and screenwriter. Worked as second director in films by Maciej Pieprzyca, Krzysztof Lang and Jan Kidawa-Błoński. Laureate of First Prize at the Warsaw Jeswish Film Festival (2004) for his short film Our Street based on short story by Jan Himilsbach.

Selected filmography:

2004 Nasza ulica / Our Street (kr. m. / short)

2005 Barbórka (wsp. reż. / co.-dir.)

2007 Rezerwat / Reserve

2008 39 i pół (serial TV / TV series)

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Shubh Mangal Zyada Saavdhan 
Hitesh Kewalya, Indie 2020
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Joker (napisy) 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Todd Phillips, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Zew krwi (dubbing) 
Chris Sanders, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.