film
Marianne i Leonard: Słowa miłości
Marianne & Leonard: Words of Love
reż. Nick Broomfield / USA 2019 / 102’
Najbliższe seanse - kup bilet:
17 lut
18 lut
19 lut
20 lut

Obsada

Nick Broomfield, Marianne Ihlen, Leonard Cohen

Opis filmu

Bazujący na archiwach, osadzony w idyllicznych pejzażach greckiej wyspy Hydra dokumentalny melodramat przedstawia jedną z najsłynniejszych popkulturowych love stories, czyli relację Norweżki Marianne Ihlen i Kanadyjczyka Leonarda Cohena. W swojej opowieści o muzie i artyście Nick Broomfield, reżyser filmu, stara się przyjąć perspektywę tej pierwszej: kobiety, którą znał i z którą sam był blisko.

Informacje o reżyserze

Nick Broomfield

Studiował prawo, nauki polityczne i reżyserię. Swój pierwszy film poświęcony likwidacji slamsu w Liverpoolu zrealizował w wieku 23 lat za pomocą pożyczonej kamery. Wiele ważnych tytułów stworzył w duecie z byłą żoną, reżyserką Joan Churchill. Jego sposób opowiadania rozwijał się od klasycznego kina bezpośredniego, inspirowanego filmami Wisemana czy Leacocka, do charakterystycznego dla niego stylu łączącego eksperyment z dokumentem śledczym.


He studied law, political science and directing. At age 23, he made his first film on the liquidation of Liverpool slums using a borrowed camera. He produced numerous important titles with his former wife, director Joan Churchill. His storytelling has developed from classic direct cinema, influenced by the films of Wiseman and Leacock, to Broomfield's own characteristic style that blends experimental film with an investigative documentary.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1971 Who Cares

1975 Juvenile Liaison

1991 The Leader, His Driver and the Driver's Wife

1998 Kurt & Courtney

2003 Aileen: Life and Death of a Serial Killer

2013 Sex: My British Job

2015 Uśpiony morderca / Tales of the Grim Sleeper

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.