film
 
Moje Filmy: Jacek Sutryk - "Wielkie piękno"
La grande bellezza
reż. Paolo Sorrentino / Francja, Włochy 2013 / 142’
Seanse - kup bilet:
17 cze

Obsada

Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli

Opis filmu

Nagrodzony Oscarem w 2013 roku film, który ugruntował pozycję Paola Sorrentina jako jednego z najciekawszych twórców naszych czasów. Na przemian ironiczna i melancholijna historia Jepa Gambardelli (wspaniały Toni Servillo) - pisarza, dziennikarza i bywalca rzymskich salonów, którego poznajemy w dniu jego 65. urodzin. Pomiędzy kolejnymi bankietami bohater snuje się po rzymskich ulicach, próbując dokonać podsumowania swego dotychczasowego życia.

Gość: Jacek Sutryk

Socjolog i samorządowiec, absolwent Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Wrocławskiego. Od 2007 pełnił funkcję dyrektora Miejskiego Ośrodka Opieki Społecznej we Wrocławiu. W listopadzie 2011 objął stanowisko dyrektora Departamentu Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego Wrocławia. Od 19 listopada 2018 roku prezydent miasta Wrocławia.

Jak będzie wyglądało rozmieszczenie miejsc w salach?

W trosce o Wasze zdrowie liczba miejsc dostępnych w salach została ograniczona do 50% - tak, aby zachować odpowiednie odstępy. System sprzedaży uniemożliwia zakup dwóch miejsc w bezpośrednim sąsiedztwie, jednak osoby wspólnie zamieszkujące gospodarstwo domowe mogą usiąść obok siebie (zamiany można dokonać tylko w obrębie jednego rzędu, przykładowo: Roman kupił bilet w miejscu 13 w rzędzie 7, Ewa w miejscu 15 w tym samym rzędzie. Miejsce 14 jest wyłączone ze sprzedaży, jednak Ewa lub Roman, przebywający na co dzień w tym samym gospodarstwie domowym, mogą je zająć - tak, aby być bliżej siebie. Koniec końców, kino zbliża ludzi).

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Pierwszy film według jego scenariusza, Polvere di Napoli, miał premierę w 1998 roku. Następnie Sorrentino wyreżyserował kilka filmów krótkometrażowych, m.in. L'amore non ha confini w 1998 roku i La notte lunga w 2001 roku. Jego pełnometrażowym debiutem był O jednego więcej. Międzynarodową sławę Sorrentino zyskał w 2004 roku, dzięki swojemu stylowemu thrillerowi pt. Skutki miłości.

Wybrana filmografia

1998 L'amore non ha configi (kr.m. / short film)

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2001 La notte lunga (kr.m. / short film)

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2005 Sabato, domenica e luendi (TV)

2006 L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Il Divo

stopka

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.