film
TOP 10: Van Gogh. U bram wieczności
At Eternity’s Gate
reż. Julian Schnabel / Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018 / 110’
Seanse - kup bilet:
30 sty

Obsada

Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac, Mads Mikkelsen, Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric

Opis filmu

Julian Schnabel, twórca Basquiat - taniec ze śmiercią czy Motyl i skafander, potwierdza reputację specjalisty od wymykających się schematom filmów biograficznych. W Van Gogh. U bram wieczności reżyser dostrzega w tytułowym bohaterze kogoś więcej niż udręczonego obsesjami szaleńca. Holenderski malarz (Willem Dafoe, słusznie nagrodzony na MFF w Wenecji) prezentuje się na ekranie jako czuły melancholik, mający w dodatku pierwszorzędne poczucie humoru. Instynktowna sympatia, jaką czujemy wobec van Gogha, pozwala tym bardziej przejąć się sytuacją artysty, któremu niesprawiedliwy los nie pozwolił zaznać sławy za życia. Wyciszony, kontemplacyjny charakter filmu pogłębiają mistrzowskie zdjęcia. Zamiast olśniewać widza efektownymi pejzażami malowanymi przez bohatera, Schnabel wraz z operatorem Benoît Delhomme'em skupiają się na zbliżeniach przedstawiających samego artystę przy pracy. W kameralnej atmosferze Van Gogha... doskonale odnajdują się aktorzy. Poza wspomnianym Dafoe na ekranie bryluje Oscar Isaac jako Paul Gauguin, Mads Mikkelsen grający epizodyczną rolę zaprzyjaźnionego z van Goghiem księdza, a także Emmanuelle Seigner wcielająca się w portretowaną madame Ginoux.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Julian Schnabel

Julian Schnabel urodził się na Brooklynie w Nowym Jorku. Ukończył studia filmowe na Uniwersytecie Houston i uczestniczył w niezależnym programie studiów Whitney Museum. Pierwsza indywidualna wystawa jego malarstwa odbyła się w Mary Boone Gallery w Nowym Jorku w 1979 r. Później jego obrazy były prezentowane w wielu publicznych i prywatnych kolekcjach na całym świecie. W 1996 roku zadebiutował jako reżyser filmem Basquiat - taniec ze śmiercią.

Filmografia:

1996 Basquiat - Taniec ze śmiercią / Basquiat

2000 Zanim zapadnie noc / Before Night Falls

2007 Motyl i skafander / Le scaphandre et le papillon / The Diving Bell and the Butterfly

2007 Lou Reed's Berlin


Julian Schnabel was born in Brooklyn, New York. He graduated with a B.F.A. from the University of Houston and participated in the Whitney Museum Independent Study Program. He had his first solo painting exhibition at the Mary Boone Gallery in New York in 1979. Since then, his paintings have been included in many important public and private collections around the world. His feature debut was Basquiat (96).

Filmography:

1996 Basquiat - Taniec ze śmiercią / Basquiat

2000 Zanim zapadnie noc / Before Night Falls

2007 Motyl i skafander / Le scaphandre et le papillon / The Diving Bell and the Butterfly

2007 Lou Reed's Berlin

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Films for Food: Dziennik braci Roca: Szkocja 
Films for Food
Laura Otálora Pardo, Wielka Brytania 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Matthias i Maxime 
Xavier Dolan, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Nędznicy 
Ladj Ly, Francja 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
W labiryncie 
Donato Carrisi, Włochy 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
Zew krwi (dubbing) 
Chris Sanders, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.