film
Kultowe NoHo: "Fight Club"
reż. David Fincher / Niemcy, USA 1999 / 139’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 24 stycznia 2020.

Obsada

Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Jared Leto

Opis filmu

Filmowa petarda Davida Finchera, która z hukiem pożegnała lata dziewięćdziesiąte i została okrzyknięta przez krytyków "Mechaniczną pomarańczą" swoich czasów. W ekranizacji głośnej powieści Chucka Palahniuka reżyser opowiada historię bezimiennego Narratora - zblazowanego japiszona (Edward Norton), który poszukuje bodźców zdolnych wytrącić go z marazmu. Pod wpływem przypadkowych spotkań z ekscentryczną Marlą (Helena Bonham Carter) i tajemniczym Tylerem Durdenem (Brad Pitt) życie bohatera zaczyna dryfować w zupełnie nieoczekiwanym kierunku. Oglądany po 20 latach od premiery "Fight Club" zachował anarchistyczną energię i wciąż działa na widza jak bolesny, choć otrzeźwiający cios.

Informacje o reżyserze

David Fincher

Twórca cenionych thrillerów, wyróżniających się niepowtarzalną atmosferą i znakomitą stroną wizualną (Siedem, Gra, Zodiak, Dziewczyna z tatuażem). Ceniony za kultowy Podziemny krąg na podstawie prozy Chucka Palahniuka i The Social Network opowiadający o założycielach Facebooka. Najambitniejszym filmem Finchera pozostaje inspirowany prozą Fitzgeralda Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

 


Author of many valued thrillers characterized by unique atmosphere and excellent visual side (Seven, The Game, Zodiac, The Girl with the Dragon Tattoo). Recognized for his cult film The Fight Club based on Chuck Palahniuk’s book and The Social Network – movie about Facebook founders. The most ambitious Fincher’s movie is still The Curious Case of Benjamin Button which was inspired by Fitzgerald prose. 

 

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995    Siedem / Se7en

1999    Podziemny krąg / Fight Club

2002    Azyl / Panic Room

2007    Zodiak / Zodiac

2008    Ciekawy przypadek Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button

2010    The Social Network

2011    Dziewczyna z tatuażem / The Girl with the Dragon Tattoo

 

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Biały, biały dzień 
Hlynur Pálmason, Islandia, Dania 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Matthias i Maxime 
Xavier Dolan, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.