film
Kultowe NoHo: "Fight Club"
reż. David Fincher / Niemcy, USA 1999 / 139’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 24 stycznia 2020.
Wydarzenia specjalne

Obsada

Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Jared Leto

Opis filmu

Filmowa petarda Davida Finchera, która z hukiem pożegnała lata dziewięćdziesiąte i została okrzyknięta przez krytyków "Mechaniczną pomarańczą" swoich czasów. W ekranizacji głośnej powieści Chucka Palahniuka reżyser opowiada historię bezimiennego Narratora - zblazowanego japiszona (Edward Norton), który poszukuje bodźców zdolnych wytrącić go z marazmu. Pod wpływem przypadkowych spotkań z ekscentryczną Marlą (Helena Bonham Carter) i tajemniczym Tylerem Durdenem (Brad Pitt) życie bohatera zaczyna dryfować w zupełnie nieoczekiwanym kierunku. Oglądany po 20 latach od premiery "Fight Club" zachował anarchistyczną energię i wciąż działa na widza jak bolesny, choć otrzeźwiający cios.

Informacje o reżyserze

David Fincher

Twórca cenionych thrillerów, wyróżniających się niepowtarzalną atmosferą i znakomitą stroną wizualną (Siedem, Gra, Zodiak, Dziewczyna z tatuażem). Ceniony za kultowy Podziemny krąg na podstawie prozy Chucka Palahniuka i The Social Network opowiadający o założycielach Facebooka. Najambitniejszym filmem Finchera pozostaje inspirowany prozą Fitzgeralda Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

 


Author of many valued thrillers characterized by unique atmosphere and excellent visual side (Seven, The Game, Zodiac, The Girl with the Dragon Tattoo). Recognized for his cult film The Fight Club based on Chuck Palahniuk’s book and The Social Network – movie about Facebook founders. The most ambitious Fincher’s movie is still The Curious Case of Benjamin Button which was inspired by Fitzgerald prose. 

 

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995    Siedem / Se7en

1999    Podziemny krąg / Fight Club

2002    Azyl / Panic Room

2007    Zodiak / Zodiac

2008    Ciekawy przypadek Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button

2010    The Social Network

2011    Dziewczyna z tatuażem / The Girl with the Dragon Tattoo

 

stopka

Drodzy Widzowie!

W trosce o Wasze zdrowie i bezpieczeństwo przedłużamy zamknięcie Kina Nowe Horyzonty do odwołania. Wszystkie pokazy i wydarzenia specjalne zaplanowane na ten czas zostaną w miarę możliwości przeniesione na przyszłość, o wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco. Więcej szczegółów (w tym związanych ze zwrotami biletów) można znaleźć tutaj. Przepraszamy za wszelkie niedogodności!

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.