film
Moje filmy: Agnieszka Wolny - Hamkało - "Dracula"
reż. Francis Ford Coppola / USA 1992 / 128’
Seanse - kup bilet:
22 sty

Obsada

Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves

Opis filmu

Jeden z najbardziej stylowych horrorów lat dziewięćdziesiątych. Dokonana przez Francisa Forda Coppolę („Ojciec chrzestny”, „Czas Apokalipsy”) wizjonerska interpretacja klasycznej powieści Brama Stokera. Historia hrabiego Draculi, który pod wpływem osobistej tragedii zawiera pakt z siłami zła i decyduje się użyć wszystkich swych mocy, by uwieść piękną Minę, przypominającą mu ukochaną z przeszłości. Horror Coppoli otrzymał trzy Oscary (za najlepszą charakteryzację, kostiumy i montaż dźwięku) i spotkał się z pozytywnymi reakcjami krytyki. Jeden z najczęściej chwalonych elementów filmu stanowi muzyka skomponowana przez Wojciecha Kilara.

Gość: Agnieszka Wolny – Hamkało

Pisarka, poetka, krytyczka literacka, kuratorka literacka Międzynarodowego Festiwalu Opowiadania. Chcąc  docenić jej artystyczną wszechstronność i oryginalność, pisarka Natasza Goerke stwierdziła: „Gdyby Lynch i Bareja mieli dziecko, to byłaby nim Agnieszka Wolny-Hamkało”. Ostatnie dzieła Wolny – Hamkało to powieść „Lato Adeli” (Nagroda Literacka IBBY za książkę roku 2019) i dramat „Leśni. Apokryf” wystawiony przez Martę Streker w Teatrze Polskim we Wrocławiu.

 

Informacje o reżyserze

Francis Ford Coppola

Dorastał na przedmieściach Nowego Jorku w rodzinie włosko-amerykańskiej. Jego ojciec był kompozytorem, matka aktorką. Skończył szkołę filmową i zaczął nie tylko reżyserować, ale też próbował sił w innych zawodach związanych z filmem. Po ukończeniu szkoły wojskowej i liceum, wstąpił na studia w Hosta College, gdzie tworzył scenariusze komedii muzycznych oraz reżyserował spektakle teatralne. W 1955 roku zaczął studia na wydziale filmowym Uniwersytetu Kalifornijskiego, a następnie został asystentem Rogera Cormana. Jako reżyser filmowy zadebiutował Obłędem. W 1969 roku założył firmę producencką American Zentrope. Międzynarodową sławę przyniosła Coppoli trylogia Ojciec chrzestny, opisująca dzieje mafijnej rodziny. Wspaniałym dokonaniem był także Czas Apokalipsy, uznawany za jedno z najświetniejszych i twórczych osiągnięć w dziedzinie adaptacji światowej literatury.


He grew up in an Italian and American family in the suburbs of New York. His father was a composer and his mother was an actress. He graduated from film school and he did not only start to direct but also tried other jobs connected with film. When he completed his studies in military school and senior high school, he entered Hosta College, where he wrote screenplays for music comedies and directed theatre performances. In 1955 he started to study at the film faculty of the University of California. Then he became an assistant to Roger Corman. As a director he debuted a film entitled Dementia 13. In 1969 he founded the production company, American Zentrope. Copolla achieved world-wide fame thanks to The Godfather trilogy, presenting the history of a mafia family. Apocalypse Now is also a great achievement, considered to be one of the most magnificent and creative successes in the sphere of world literature adaptations.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2009 Tetro

2007 Youth Without Youth

2001 Apocalypse Now, Redux

1997 The Rainmaker

1992 Dracula

1990 The Godfather III

1986 Peggy Sue Got Merried

1984 The Cotton Club

1979 Apocalypse Now

1974 Godfather II

1974 The Conversation

1972 The Godfather

1968 Finian's Rainbow

1963 The Terror

 

stopka

reżyseria: Francis Ford Coppola
obsada: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves
barwa: kolor
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Marona - psia opowieść (napisy) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.