film
 
Dwóch papieży
The Two Popes
reż. Fernando Meirelles / Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019 / 125’
Najbliższe seanse - kup bilet:
27 lut

Obsada

Jonathan Pryce, Anthony Hopkins

Opis filmu

Co dzieje się za zamkniętymi drzwiami Watykanu? Na to pytanie stara się odpowiedzieć Fernando Meirelles (Miasto Boga, Wierny ogrodnik), który opowiada o relacji papieży Benedykta XVI (znakomity Anthony Hopkins) i Franciszka I (równie dobry Jonathan Pryce). Ich rozmowy dotyczą zarówno spraw dogmatycznych, jak i wyższości Beatlesów nad Abbą, piłki nożnej czy ulubionych potraw. Meirelles ukazuje papieży jako ludzi obdarzonych wybornym poczuciem humoru, ale jednocześnie głęboko przejętych losami wiernych.

Informacje o reżyserze

Fernando Meirelles

Fernando Meirelles urodził się w 1955 roku w Sao Paulo. Swoje pierwsze eksperymentalne filmy wideo wyprodukował na potrzeby własnej firmy (Olhar Electronico), jeszcze podczas studiów architektonicznych. Współpracował z Kátią Lund, asystentką reżysera filmu Dworzec nadziei. To właśnie sukces tego poruszającego dramatu skłonił go do stworzenia własnego projektu filmowego, który, używając odzwierciedla rzeczywistość przy użyciu wyrafinowanych środków wizualnych.

Wybrana filmografia:

1998 O Menino Maluquinho II: A Aventura / The Nutty Boy 2 (współreż. / co-dir.)

1998 E no Meio Passa um Trem (kr.m. / short.)

2001 Służące / Domésticas / Maids

2000 Palace II / Golden Gate (kr.m. / short.)

2002 Miasto Boga / Cidade de Deus / City of God

2005 Wierny ogrodnik / The Constant Gardener

2008 Miasto ślepców / Blindness


Fernando Meirelles was born in 1955 in Sao Paulo. He began to make experimental video films for his own company, Olhar Electronico, while studying architecture. Working with director Kátia Lund (who worked on the film Central Station (Central do Brasil), and fired by the success of this highly acclaimed, intense drama, he initiated a feature project combining his true desire for authenticity with a refined sense for visual experiment.

Selected filmography:

1998 O Menino Maluquinho II: A Aventura / The Nutty Boy 2 (współreż. / co-dir.)

1998 E no Meio Passa um Trem (kr.m. / short.)

2001 Służące / Domésticas / Maids

2000 Palace II / Golden Gate (kr.m. / short.)

2002 Miasto Boga / Cidade de Deus / City of God

2005 Wierny ogrodnik / The Constant Gardener

2008 Miasto ślepców / Blindness

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Biały, biały dzień 
Hlynur Pálmason, Islandia, Dania 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Matthias i Maxime 
Xavier Dolan, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.