film
Deerskin
Le daim
reż. Quentin Dupieux / Francja 2019 / 77’
Najbliższe seanse - kup bilet:
28 lut
29 lut
01 mar
02 mar
 
03 mar 21:45
04 mar 21:45

Obsada

Adèle Haenel, Albert Delpy, Coralie Russier, Jean Dujardin, Laurent Nicolas, Pierre Gommé

Opis filmu

Jeden z największych przebojów sekcji Piętnastka Reżyserów na ostatnim MFF w Cannes. Bohaterką czarnej komedii Quentina Dupieux jest… kurtka z frędzlami. To ona staje się fetyszem niejakiego Georges'a, przegranego gościa, który po zakupie zamszowego ciucha zaczyna marzyć o sławie filmowca. Wydawszy ostatnie pieniądze, mężczyzna błąka się po francuskiej prowincji, z każdym dniem zbliżając się coraz bardziej do granicy obłędu. Zaczepia ludzi, gada z frędzlami, chwyta za kamerę, snuje się po wzgórzach. W siatkę swoich fantazji, zmyśleń i kłamstw wciąga miejscową barmankę, która nocami hobbystycznie przemontowuje stare produkcje. To film o zwyczajnym szaleństwie - przyznał reżyser. - Ale przede wszystkim też o wolności: o tym, co z nią robimy. Mieszając komedię z kinem grozy i dramatem obyczajowym, Deerskin ani na chwilę nie traci kontaktu z rzeczywistością - dziwność i absurd są tu jak zdumiewające narośla na surowej materii. To także aktorski tour de force Jeana Dujardina. Aktor znany z oscarowego Artysty jako gadający z kurtką Georges kpi z własnego gwiazdorskiego statusu.

Małgorzata Sadowska

Informacje o reżyserze

Quentin Dupieux

Urodził się w 1974 roku w Paryżu. W wieku 12 lat dostał pierwszą kamerę i odtąd filmował wszystko, co widział wokół siebie. Niedługo potem nieodłącznym komponentem obrazów stała się jego własna muzyka. Po 1999 roku wyreżyserował sześć reklamówek i średniometrażowy oraz absurdalny Nonfilm (2001), który do tej pory jest hitem sceny undergroundowej. W 2006 roku debiutował filmem pt. Steak z czołowymi francuskimi komikami Erickiem i Ramzym w rolach głównych. W 2008 roku nagrał album muzyczny, nakręcił etiudę, pracował nad scenariuszem filmu długometrażowego (Réalité) i zrealizował fałszywy dokument o sobie samym. Rok później napisał historię morderczej opony pt. Rubber i nakręcił ją w ciągu dwóch tygodni w Los Angeles. Film był sensacją na festiwalu w Cannes w 2010 roku. Wrong to jego trzeci pełny metraż.


Born in 1974 in Paris, France. At the age of 12, he finds a camera and starts filming everything he sees. It soon becomes necessary for him to create music to go with his images. In 1999 he directs six advertising films. He then decides to auto-produce and make the absurd medium length feature Nonfilm (2001). The film is an underground cult hit. In 2006, he shoots Steak, his first feature film, with top French comic duo Eric & Ramzy. In 2008, he records a new album, shoots a short film, works on a script for a new feature film (Réalité) and shoots a fake documentary about himself. A year later, eager to shoot again, he writes the killer-tire-movie Rubber in a flash and shoots the film in Los Angeles in two weeks. The film was 2010 sensation in Cannes. Wrong is his third feature.

Filmografia/ Filmography

2002 Nonfilm

2007 Steak

2010 Opona / Rubber

2012 Wrong Cops: Chapter 1 (short)

2012 Wrong

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Nędznicy 
Klub "Wysokich Obcasów"
Ladj Ly, Francja 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: 1917 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Sam Mendes, USA 2020
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.