film
   
Nowe Horyzonty dla Seniora: Irlandczyk
The Irishman
reż. Martin Scorsese / USA 2019 / 208’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 27 listopada 2019.

Obsada

Robert De Niro, Jesse Plemons, Anna Paquin, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel

Opis filmu

Martin Scorsese jest niekwestionowaną legendą kina. Wyreżyserowane przez niego filmy - m.in. Taksówkarz czy Chłopcy z ferajny - stały się kamieniami milowymi w rozwoju światowej kinematografii. W swoim nowym filmie mistrz ponownie ujawnia talent do wnikliwego portretowania mafijnego półświatka, którego wpływy sięgają szczytów władzy. Irlandczyk to osadzona w powojennej Ameryce opowieść widziana oczami weterana II wojny światowej Franka Sheerana (Robert De Niro), oszusta i płatnego mordercy pracującego dla najgorszych przestępców XX wieku. Rozgrywająca się na przestrzeni kilkudziesięciu lat saga poświęcona została jednej z największych zagadek kryminalnych w historii Stanów Zjednoczonych - tajemniczemu zaginięciu legendarnego przywódcy związków zawodowych Jimmy'ego Hoffy (Al Pacino). Widzowie wezmą udział w brutalnej podróży, podczas której zostaną przed nimi odsłonięte kulisy funkcjonowania świata przestępczego, wewnętrznych walk o wpływy oraz kryminalnych powiązań ze światem polityki.

materiały nadesłane

Informacje o reżyserze

Martin Scorsese

Jeden z najpopularniejszych amerykańskich reżyserów wszech czasów. Dzięki takim tytułom jak TaksówkarzWściekły byk czy Chłopcy z ferajny trwale zapisał się w historii kina. Zapoczątkował kampanię filmową "Martin Scorsese Presents" poświęconą propagowaniu klasyki filmowej – w tym także polskiej. Na koncie ma tak prestiżowe wyróżnienia jak Złoty Glob, nagrodę BAFTA, Emmy oraz Złotą Palmę. Wielokrotnie nominowany do Oscara, ostatecznie zdobył go w 2007 roku za Infiltrację.


Martin Scorsese is one of the most popular American directors of all time. Thanks to titles like Taxi DriverRaging Bull and Goodfellas, he has a permanent place in the annals of cinema. He launched a film campaign called Martin Scorsese Presents, which promotes classic films, including Polish ones. He has won numerous prestigious awards, including a Golden Globe, a BAFTA, an Emmy and a Palme d'Or. He has been nominated for numerous Oscars and eventually won one in 2007 for The Departed.

Filmografia/ Filmography

1967 Kto puka do moich drzwi / I Call First

1973 Ulice nędzy / Mean Streets

1976 Taksówkarz / Taxi Driver

1980 Wściekły byk / Raging Bull

2016 Milczenie / Silence

stopka

reżyseria: Martin Scorsese
obsada: Robert De Niro, Jesse Plemons, Anna Paquin, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Zwiąż mnie 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
Pedro Almodóvar
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
TOP 10: Wysoka dziewczyna 
TOP 10 2019
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.