film
   
Irlandczyk
The Irishman
reż. Martin Scorsese / USA 2019 / 208’
Najbliższe seanse - kup bilet:
 
10 gru 12:30 18:45
11 gru 14:45 18:45
12 gru 14:45 18:45

Obsada

Robert De Niro, Jesse Plemons, Anna Paquin, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel

Opis filmu

Martin Scorsese jest niekwestionowaną legendą kina. Wyreżyserowane przez niego filmy - m.in. Taksówkarz czy Chłopcy z ferajny - stały się kamieniami milowymi w rozwoju światowej kinematografii. W swoim nowym filmie mistrz ponownie ujawnia talent do wnikliwego portretowania mafijnego półświatka, którego wpływy sięgają szczytów władzy. Irlandczyk to osadzona w powojennej Ameryce opowieść widziana oczami weterana II wojny światowej Franka Sheerana (Robert De Niro), oszusta i płatnego mordercy pracującego dla najgorszych przestępców XX wieku. Rozgrywająca się na przestrzeni kilkudziesięciu lat saga poświęcona została jednej z największych zagadek kryminalnych w historii Stanów Zjednoczonych - tajemniczemu zaginięciu legendarnego przywódcy związków zawodowych Jimmy'ego Hoffy (Al Pacino). Widzowie wezmą udział w brutalnej podróży, podczas której zostaną przed nimi odsłonięte kulisy funkcjonowania świata przestępczego, wewnętrznych walk o wpływy oraz kryminalnych powiązań ze światem polityki.

materiały nadesłane

Informacje o reżyserze

Martin Scorsese

Jeden z najpopularniejszych amerykańskich reżyserów wszech czasów. Dzięki takim tytułom jak TaksówkarzWściekły byk czy Chłopcy z ferajny trwale zapisał się w historii kina. Zapoczątkował kampanię filmową "Martin Scorsese Presents" poświęconą propagowaniu klasyki filmowej – w tym także polskiej. Na koncie ma tak prestiżowe wyróżnienia jak Złoty Glob, nagrodę BAFTA, Emmy oraz Złotą Palmę. Wielokrotnie nominowany do Oscara, ostatecznie zdobył go w 2007 roku za Infiltrację.


Martin Scorsese is one of the most popular American directors of all time. Thanks to titles like Taxi DriverRaging Bull and Goodfellas, he has a permanent place in the annals of cinema. He launched a film campaign called Martin Scorsese Presents, which promotes classic films, including Polish ones. He has won numerous prestigious awards, including a Golden Globe, a BAFTA, an Emmy and a Palme d'Or. He has been nominated for numerous Oscars and eventually won one in 2007 for The Departed.

Filmografia/ Filmography

1967 Kto puka do moich drzwi / I Call First

1973 Ulice nędzy / Mean Streets

1976 Taksówkarz / Taxi Driver

1980 Wściekły byk / Raging Bull

2016 Milczenie / Silence

stopka

reżyseria: Martin Scorsese
obsada: Robert De Niro, Jesse Plemons, Anna Paquin, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
European Cinema Night 2019: "Tam gdzieś musi być niebo" 
Pokazy specjalne
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.