film
I młodzi pozostaną
They Shall Not Grow Old
reż. Peter Jackson / Wielka Brytania, Nowa Zelandia 2018 / 99’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 1 listopada 2019.

Opis filmu

Peter Jackson przedstawia przełomowy dokument "I młodzi pozostaną", prezentowany w setną rocznicę zakończenia I wojny światowej. Jackson wykorzystał najnowocześniejsze techniki rekonstrukcji i koloryzacji oraz technologie 3D, aby odrestaurować stuletnie materiały filmowe, które starannie wyselekcjonował spośród setek godzin oryginalnych nagrań, przechowywanych w archiwach Imperial War Museum (IWM). Dzięki temu powstało niezwykle poruszające i autentyczne widowisko kinowe. Narratorami filmu są wyłącznie weterani I wojny światowej wybrani z archiwalnych materiałów BBC i IWM z wywiadami, które złożyły się na porywający dokument "The War to End All Wars" z udziałem żołnierzy, biorących udział w walkach. W wyniku rekonstrukcji oryginalnych nagrań do niewidzianego nigdy wcześniej poziomu, ludzki wymiar I wojny światowej wyłania się z odmętów historii w doskonałej jakości. Jackson ukazuje codzienne życie żołnierzy i ich wojenną rzeczywistość na linii frontu - podejście do konfliktu, poczucie koleżeństwa i potrzebę zachowania pogody ducha pomimo okrucieństw wojny, codzienne funkcjonowanie w okopach oraz zajęcia, jakim oddawali się w czasie wolnym.

Informacje o reżyserze

Peter Jackson

Urodził się w roku 1961 w miasteczku Pukerua Bay i już w wieku 8 lat dostał pierwszą kamerę. Najsłynniejszy obecnie nowozelandzki reżyser zaczynał od offowej trylogii „złego smaku” (znanej uczestnikom 8. NH). Przełomem były docenione w kraju i za granicą Niebiańskie istoty (8. NH) o młodocianych zbrodniarzach, ale to dopiero trylogia Władca pierścieni uczyniła Jacksona gigantem kinematografii, uwielbianym i znienawidzonym przez fanów Tolkiena oraz zwykłych widzów. Po krótkiej chwili oddechu przy reinterpretacji mitu King Konga Nowozelandczyk wraca do Śródziemia w kręconym właśnie Hobbicie.


Peter Jackson was born in the town of Pukerua Bay, New Zealand in 1961. He got his first camera at the age of 8. He began his career with a trio of ‘bad taste’ films (known to 8th NH audiences). His breakthrough film, Heavenly Creatures (8th NH), told the story of young girls who turn to murder. But it is the Lord of the Rings trilogy that brought him global renown, as well as the adulation of some, and ire of other, fans of Tolkien’s books. After taking on another legendary tale in King Kong, Jackson will soon make his return to Middle Earth in The Hobbit prequels, currently in production.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1987 Zły smak / Bad Taste

1992 Martwica mózgu / Braindead

1994 Niebiańskie istoty / Heavenly Creatures

1995 Zapomniane srebro / Forgotten Silver (co-dir.)

2001-2003 Władca pierścieni / Lord of the Rings

2005 King Kong

2009 Nostalgia anioła / The Lovely Bones

stopka

reżyseria: Peter Jackson
barwa: kolor
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Wieża. jasny dzień 
Kino na bis
Jagoda Szelc, Polska 2017
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Van Gogh. U bram wieczności 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.