film
Legiony (seans dla szkoły)
reż. Dariusz Gajewski / Polska 2019 / 140’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 14 listopada 2019.

Opis filmu

"Legiony" to uniwersalna opowieść o przyjaźni, marzeniach, gorącym uczuciu i dorastaniu w trudnych czasach. Wielka historia w filmie jest tłem dla rozgrywającej się na pierwszym planie love story, w którą uwikłani są: Józek- dezerter z carskiego wojska, agentka wywiadu I Brygady - Ola oraz Tadek, narzeczony Oli, ułan i członek Drużyn Strzeleckich. Obok postaci fikcyjnych, których historie wzorowano na życiorysach prawdziwych legionistów, w filmie pojawia się szereg osobistości znanych z kart historii.

Informacje o reżyserze

Dariusz Gajewski

Urodził się w 1964 roku w Częstochowie. Absolwent łódzkiej PWSFTViT (studia ukończył w 1993 roku). Przez pierwsze lata pracy reżyserskiej zajmował się dokumentem. Jego fabularnym debiutem był, zrealizowany własnym sumptem przy użyciu cyfrowej kamery, film AlaRm. Obraz został zaprezentowany i zauważony w konkursie kina niezależnego festiwalu w Gdyni, co umożliwiło Gajewskiemu realizację pełnometrażowego debiutu, Warszawy, który już rok później dostał pięć nagród w głównym konkursie gdyńskiego festiwalu. Reżyser jest laureatem Nagrody im. Andrzeja Munka, przyznawanej PWSFTViT jej absolwentom-debiutantom (2004). Pełni funkcję przewodniczącego Rady Programowej Studia „Młodzi i Film” im. Andrzeja Munka, zajmującego się produkcją filmowych debiutów.


Dariusz Gajewski was born in Częstochowa in 1964. He graduated from the National Film School in Łódź in 1993. His early directorial work was in documentaries. His debut, the mid-length AlaRm (2002), self-funded and filmed on a digital camera, turned heads when it screened at the Gdynia Film Festival. Warsaw, his full-length feature debut, came a year later and walked away with five awards from the Gdynia FF. Gajewski is also the recipient of the National Film School’s Andrzej Munk award, bestowed on outstanding graduates (2004). He is currently President of the Programming Committee for the Andrzej Munk ‘Youth and Film’ Studio, dedicated to the production of young filmmakers’ first films.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1996 Planeta Brulion / Draft Planet (doc., short)

1999 Konwój / Convoy (doc., short)

2000 Cygaro i papierosy / A Cigar and Cigarettes (doc., short)

2002 AlaRm

2003 Warszawa / Warsaw

2006 Tak / Yes (doc., short)

2008 Lekcje pana Kuki / Mr Kuka’s Advice

stopka

reżyseria: Dariusz Gajewski
barwa: kolor
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino Dzieci i VOX prezentują: Basia 3 
Filmowe poranki
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski
Kino na bis: Legenda Kaspara Hausera 
Kino na bis
Davide Manuli, Włochy 2012
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pięć Smaków: Made in Hong Kong 
13. FF Pięć Smaków
Fruit Chan, Hongkong 1997
Pięć Smaków: Maggie 
13. FF Pięć Smaków
Yi Okseop, Korea Południowa 2018
Polish Cinema for Beginners: Demon 
Polish Cinema for Beginners
Marcin Wrona, Polska 2015
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.