film
 
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza
reż. Maciej Pieprzyca / Polska 2019 / 119’
Seanse - kup bilet:
20 paź
Adapter. Kino bez barier

Obsada

Dawid Ogrodnik, Justyna Wasilewska, Piotr Adamczyk

Opis filmu

Fundacja KATARYNKA i Kino Nowe Horyzonty zapraszają na cykliczne pokazy filmowe z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących. Filmy można oglądać co miesiąc, w niedzielę o godz. 16.00.

Adapter to nasz głos w debacie nad dostępnością kultury dla niepełnosprawnych. Ideą pokazów jest integracja osób pełnosprawnych z osobami z niepełnosprawnościami, młodych z seniorami. Adapter to pokazy ponad granicami , gdzie wszyscy razem możemy poznawać współczesne kino. Audiodeskrypcja seansów jest dostępna na słuchawkach dla tych osób, które tego potrzebują. Osoby niesłyszące mają możliwość czytania napisów.

cena biletu: 6 zł

Partnerzy: Kino Nowe Horyzonty, Fundacja Katarynka

O filmie:

Energetyczna historia słynnego jazzmana i geniusza fortepianu. Mietek (znakomity Dawid Ogrodnik) nie miał łatwego startu. Jako dziecko stracił wzrok, a matka oddała go pod opiekę sióstr zakonnych. W ośrodku dla niewidomych chłopiec odkrył jednak, że muzyka może stać się kluczem, dzięki któremu będzie mógł na nowo zobaczyć i opowiedzieć świat. Początkowo odnosi sukcesy jako pianista klasyczny, ale jego prawdziwą miłością szybko staje się jazz.

Informacje o reżyserze

Maciej Pieprzyca

Maciej Pieprzyca

Urodził się w 1964 r. w Katowicach. Absolwent Studium Scenariuszowego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi (1990) i Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego (1993) na kierunku reżyseria. Laureat Nagrody Wojewody Katowickiego (1995). Przed realizacją swojego debiutu fabularnego był autorem produkcji telewizyjnych oraz filmów dokumentalnych. Za scenariusz Drzazg otrzymał drugą nagrodę w polskiej edycji konkursu scenariuszowego Hartley-Merrill w 2003 r.

Wybrana filmografia:

1998 Jestem mordercą (dok.)

2001 Inferno (TV)

2005 Barbórka (TV)

2008 Drzazgi / Splinters


Maciej Pieprzyca

Born on 5 May 1964 in Katowice. Graduate of screenwriting studies of the National Film, Television and Theatre School in Łódź (1990) and of directing at the Radio and Television Department at the University of Silesia (1993). Laureate of the Silesian Voivode's award (1995). Before making his feature debut, he produced film programmes and documentaries. For the screenplay of Splinters he won 2nd place in the Polish edition of the Hartley-Merrill screenwriting competition in 2003.

Selected filmography:

1998 Jestem mordercą (doc.)

2001 Inferno (TV)

2005 Barbórka (TV)

2008 Drzazgi / Splinters

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.