film
Nowe Horyzonty dla Seniora: Ikar. Legenda Mietka Kosza
reż. Maciej Pieprzyca / Polska 2019 / 119’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 23 października 2019.

Obsada

Dawid Ogrodnik, Justyna Wasilewska, Piotr Adamczyk

Opis filmu

Energetyczna historia słynnego jazzmana i geniusza fortepianu. Mietek (znakomity Dawid Ogrodnik) nie miał łatwego startu. Jako dziecko stracił wzrok, a matka oddała go pod opiekę sióstr zakonnych. W ośrodku dla niewidomych chłopiec odkrył jednak, że muzyka może stać się kluczem, dzięki któremu będzie mógł na nowo zobaczyć i opowiedzieć świat. Początkowo odnosi sukcesy jako pianista klasyczny, ale jego prawdziwą miłością szybko staje się jazz.

Informacje o reżyserze

Maciej Pieprzyca

Maciej Pieprzyca

Urodził się w 1964 r. w Katowicach. Absolwent Studium Scenariuszowego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi (1990) i Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego (1993) na kierunku reżyseria. Laureat Nagrody Wojewody Katowickiego (1995). Przed realizacją swojego debiutu fabularnego był autorem produkcji telewizyjnych oraz filmów dokumentalnych. Za scenariusz Drzazg otrzymał drugą nagrodę w polskiej edycji konkursu scenariuszowego Hartley-Merrill w 2003 r.

Wybrana filmografia:

1998 Jestem mordercą (dok.)

2001 Inferno (TV)

2005 Barbórka (TV)

2008 Drzazgi / Splinters


Maciej Pieprzyca

Born on 5 May 1964 in Katowice. Graduate of screenwriting studies of the National Film, Television and Theatre School in Łódź (1990) and of directing at the Radio and Television Department at the University of Silesia (1993). Laureate of the Silesian Voivode's award (1995). Before making his feature debut, he produced film programmes and documentaries. For the screenplay of Splinters he won 2nd place in the Polish edition of the Hartley-Merrill screenwriting competition in 2003.

Selected filmography:

1998 Jestem mordercą (doc.)

2001 Inferno (TV)

2005 Barbórka (TV)

2008 Drzazgi / Splinters

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.