film
Europejski Dzień Kina Artystycznego: Koń turyński
reż. Béla Tarr / Węgry 2011 / 149’
Seanse - kup bilet:
13 paź

Obsada

Erika Bók, János Derzsi, Mihály Kormos, koń Ricsi

Opis filmu

Ostatni film Béli Tarra - co ogłosił sam reżyser na festiwalu w Berlinie w 2011 roku - przynosi niesamowitą wizję kompletnego rozpadu świata, więzi i wartości. Stały motyw twórczości Węgra po raz kolejny znalazł ekranowy wyraz w hipnotyzującej swą monotonią, dwuipółgodzinnej kronice sześciu dni z życia starszego mężczyzny i jego córki. Obserwujemy codzienność wspomnianych postaci, wykonywane rutynowo przyziemne czynności. Wydarzeń i zwrotów akcji jest w dziele Tarra niewiele. Reżyser bazuje na klimacie, dopracowanej warstwie wizualnej i dźwiękowej. Złożony zaledwie z 30 ujęć czarno-biały film, okraszony wciąż powtarzanym motywem muzycznym, utrzymany jest w przytłaczającym mroku, kontrastowanym niekiedy z szarością pleneru.

Iwo Sulka

Pokaz w ramach Europejskiego Dnia Kina Artystycznego, jest jednocześnie przedsmakiem specjalnego pokazu pokazu odrestaurowanej wersji "Szatańskiego tanga" Béli Tarra.

Informacje o reżyserze

Béla Tarr

Węgierski filmowiec urodzony w 1955 roku. Zaczął kręcić amatorskie filmy w wieku 16 lat. Jego debiut, Ognisko zapalne, to socrealistyczny obraz inspirowany filmami Johna Cassavetesa. W drugiej połowie lat 80. Tarr przeszedł od surowych zbliżeń do bardziej abstrakcyjnych obrazów. Reżyser odszedł od ponurego realizmu i przyjął bardziej metafizyczne spojrzenie. Nad swoim arcydziełem – Szatańskim tangiem – pracował ponad siedem lat. Film miał premierę w 1994 roku i zdobył uznanie na całym świecie.


Hungarian filmmaker born in 1955. Tarr’s 1979 feature debut Family Nest, ias a work of socialist realism clearly influenced by the work of John Cassavetes. In late eighties Tarr’s visual sensibility move from raw close-ups to more abstract mediums and long shots, but also his philosophical sensibility shifted from grim realism to a more metaphysical outlook. His masterpiece Satan’s Tango took over seven years to realize and finally appeared to international acclaim in 1994.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1979 Ognisko zapalne / Családi tüzfészek / Family Nest

1982 Ludzie z prefabrykatów / Panelkapcsolat / The Prefab People

1988 Potępiony / Kárhozat / Damnation

1994 Szatańskie tango / Sátántangó / Satan’s Tango

2000 Harmonie Wercmeistera / Werckmeister harmóniák / Werckmeister Harmonies

2007 Człowiek z Londynu / A Londoni férfi / The Man from London

2011 Koń turyński / A torinói ló / The Turin Horse

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nędznicy 
Ladj Ly, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
Zew krwi (dubbing) 
Chris Sanders, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.