film
     
Pannonia Entertainment: Zimowa opowieść
The Winter's Tale
reż. Kenneth Branagh / / 184’
TEATR
Seanse - kup bilet:
14 gru

Opis filmu

Na fali ogromnego sukcesu odniesionego w Garrick Theatre w Londynie, oraz rekordowej oglądalności w kinach, Pannonia Entertainment zdecydowała się przenieść nagradzaną produkcję Kennetha Branagha "Opowieść zimowa" ponownie na ekrany kin w 2019 roku.
Nagrana w 2015 roku ponadczasowa tragikomedia Szekspira ukazująca obsecję i zbawienie została opowiedziana na nowo przez Roba Ashforda i Kennetha Branagha, których wspólnym sukcesem jest realizacja Makbeta w Manchesterze i na Manhattanie.
Król Leontes wydaje się mieć wszystko: włądzę, majątek, kochającą rodzinę i przyjaciół. Jednakże zazdrość prowadzi go do zachowań mających poważne konsekwencje.
W opowieści zimowej zobaczymy plejadę aktorów, między innymi Judi Dench w roli Pauliny, Toma Batemana (Florizel), Jessie Buckley (Pertida), Hadlex Fraser (Polixenes), Mirandę Raison (Herimiona) oraz Kennetha Branagha w roli Leontesa.

Informacje o reżyserze

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

stopka

reżyseria: Kenneth Branagh
barwa: kolor
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Dni Filmowe LUX 2019: Królestwo 
Dni Filmowe LUX 2019
Rodrigo Sorogoyen, Hiszpania 2018
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Najlepsze z Najgorszych: Gliniarz Samuraj 
Najlepsze z Najgorszych
Amir Shervan, USA 1991
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Dzięki Bogu 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.