film
     
Kino na bis: Alpy
Alps
reż. Giorgos Lanthimos / Grecja 2011 / 93’
Seanse - kup bilet:
13 paź
03 lis
26 lis

Obsada

Aris Servetalis, Johnny Vekris, Stavros Psyllakis

Opis filmu

Pielęgniarka, sanitariusz, gimnastyczka i jej trener tworzą grupę, która świadczy wyjątkowe usługi. Za pieniądze zastępują zmarłych ludzi, ucząc się ich zachowań, przyzwyczajeń i ról, które kiedyś odgrywali. Pomagając innym po stracie najbliższych, sami znajdują się w sytuacjach, których nie da się do końca przewidzieć. Wynajęci przez rodzinę, krewnych lub kolegów zmarłych starają się jak najlepiej zapełnić pustkę po tych, którzy odeszli.

Grupa nosi nazwę Alpy, a jej lider nazywa siebie Mont Blanc. Wszyscy przestrzegają surowej dyscypliny i zasad. Mają ukończone minimum 14 lat, noszą pseudonim, nazywając siebie jednym z alpejskich szczytów i pisemnie deklarują rzeczy, w których są dobrzy i źli oraz te, których nie są w stanie w ogóle wykonać. Muszą być punktualni, czyści i zadbani, szanować innych, znać się na psychologii i socjologii oraz robić przekonywujące wrażenie. Nie wolno im zmieniać wyglądu bez zgody lidera i nawiązywać uczuciowych relacji z klientami. Powinni wspierać interesy grupy i być dumni, że do niej należą. Członkowie Alp starają się wykonywać swoje usługi jak najlepiej. Pewnego dnia sytuacja nagle wymyka się jednak spod kontroli. I wtedy nie wiadomo już co jest grą, a co zwykłą rzeczywistością...

"Alpy" to trzeci (po "Kle" i "Kinetta") pełnometrażowy film fabularny w dorobku Giorgosa Lanthimosa - jednego z najzdolniejszych greckich twórców średniego pokolenia. W jednej z głównych ról występuje znana polskim widzom z filmu "Kieł" Aggeliki Papoulia. Na 68. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji w 2011 roku film otrzymał Nagrodę Osella dla najlepszego scenariusza.

Informacje o reżyserze

Giorgos Lanthimos

Urodził się w 1973 roku w Atenach, gdzie studiował na Wydziale Reżyserii Filmowej i Telewizyjnej. Od 1995 roku realizuje materiały wideo promujące teatry muzyczne, teledyski oraz reklamy. Jest autorem kilku filmów krótkometrażowych i reżyserem spektakli teatralnych. W 2011 roku w Narodowym Teatrze w Grecji premierę miała sztuka Płatonow, zrealizowana przez Lanthimosa na podstawie dramatu Antoniego Czechowa. Jego fabularny debiut, film Kinetta (2005), był pokazywany m.in. na MFF Toronto i MFF w Berlinie, gdzie doczekał się uznania krytyków. Drugi film jego autorstwa – Kieł (2009) – został uznany za najlepszy film w sekcji Un Certain Regard w Cannes, nagradzany na wielu festiwalach na całym świecie oraz nominowany do Oscara w kategorii Najlepszy film nieanglojęzyczny. Alpy (2011) to jego trzeci film fabularny. Jego filmy produkuje Athina Rachel Tsangari, zwyciężczyni w zeszłorocznym Konkursie Nowe Horyzonty.


Born in 1973 in Athens, where he studied directing for film and television. Since 1995, he has directed a series of videos for dance-theatre companies, television commercials, music videos, short films and theatre plays. In 2011, he staged Chekhov’s Platonov at the Greek National Theatre. His first film Kinetta (2005) screened at the Toronto and Berlin Film Festivals to critical acclaim. His sophomore feature Dogtooth (2009) won the Un Certain Regard prize at the 2009 Cannes Film Festival, followed by numerous awards at festivals worldwide. It was also nominated for the Best Foreign Language Film Oscar at the 2011 Academy Awards. Alps (2011) is his third feature film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 O viasmos tis Hlois (short)

2001 Uranisco Disco (short)

2001 O kalyteros mou filos / My Best Friend (co-dir.)

2005 Kinetta

2009 Kieł / Kyodontas / Dogtooth

2011 Alpy / Alpeis / Alps

stopka

reżyseria: Giorgos Lanthimos
obsada: Aris Servetalis, Johnny Vekris, Stavros Psyllakis
barwa: kolor
Błąd systemu 
Nora Fingscheidt, Niemcy 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Kultowe NoHo: "Fight Club" 
Wydarzenia specjalne
David Fincher, Niemcy, USA 1999
Mistrzowie Kina: Thor: Ragnarok 
Mistrzowie Kina
Taika Waititi, USA 2017
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Proxima 
Alice Winocour, USA, Niemcy 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Richard Jewell 
Clint Eastwood, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.