film
   
Kino na bis: Życie Adeli
La vie d'Adèle
reż. Abdellatif Kechiche / Francja 2013 / 179’
Seanse - kup bilet:
07 paź
28 paź

Obsada

Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche

Opis filmu

Życie Adeli: Rozdział 1 i 2 wzbudziło zachwyt już na festiwalu w Cannes, gdzie odbyła się jego światowa premiera. Jury pod przewodnictwem Stevena Spielberga przyznało filmowi główną nagrodę, Złotą Palmę, w uzasadnieniu pisząc: "absolutnemu arcydziełu filmowemu - śmiałej i pełnej pasji opowieści o miłości". Wyróżnione zostały także aktorki, grające w filmie Abdellatifa Kechiche'a, który w absolutnie uniwersalny, nowoczesny i pełen emocji sposób ukazuje współczesną historię wielkiej miłości rozgrywającej się na przestrzeni wielu lat.

Życie Adeli: Rozdział 1 i 2 zaczyna się, kiedy tytułowa bohaterka ma 15 lat i jest w liceum. Przeżywa pierwsze zauroczenie, pierwszy seks, miłosne rozczarowanie. Jedna rzecz nie ulega dla niej wątpliwości: dziewczyny chodzą z chłopakami. Jej życie zmienia się jednak na zawsze, gdy pewnego razu spotyka Emmę, młodą kobietę o niebieskich włosach. To właśnie dzięki niej Adela odkryje swoje pragnienia i kobietę w sobie. Na oczach widzów Adela dojrzewa, poszukuje swojej życiowej drogi, gubi ją i znowu odnajduje…

Informacje o reżyserze

Abdellatif Kechiche

Abdellatif Kechiche urodził się w Tunisie. Zanim zajął się produkcją filmową, zagrał wiele ról teatralnych i filmowych. W 1994 roku otrzymał główną rolę w filmie Bezness (Biznes) Nouri Bouzida. W 2000 roku Kechiche debiutował jako reżyser filmem Wina Woltera. Trzy lata później zdobył trzy Cezary za film Unik.

Filmografia:

2000 Wina Woltera / La Faute a Voltaire / Blame It on Voltaire
2003 Unik / L'Esquive / Games of Love and Chance
2007 Sekret ziarna / La Graine et le mullet / The Secret of the Grain


Abdellatif Kechiche was born in Tunis. Before he started producing films, he had numerous parts as a theater and film actor. In 1994, he was given the leading role in Bezness by Nouri Bouzid. In 2000, he made his debut as a director with the feature film Blame It on Voltaire. In 2003 he won three César Awards for his film Games of Love and Chance.

Filmography:

2000 Wina Woltera / La Faute a Voltaire / Blame It on Voltaire
2003 Unik / L'Esquive / Games of Love and Chance
2007 Sekret ziarna / La Graine et le mullet / The Secret of the Grain

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.