film
 
Kino na bis: Wielkie piękno
La grande bellezza
reż. Paolo Sorrentino / Francja, Włochy 2013 / 142’
Seanse - kup bilet:
09 paź
30 paź
25 lis

Obsada

Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli

Opis filmu

Jep Gambardella zabawie poświęcił życie. Od momentu wydania swojej pierwszej i jedynej powieści obracał się wśród włoskiej socjety kulturalnej, bawiąc się do białego rana. W jego 65. urodziny wszystko się zmienia. Jep popada w melancholijny nastrój, naznaczony refleksją o przeszłości. Dokonuje bolesnego rozliczenia, analizuje wszystko to, co zrobił i do czego nakłonili go przyjaciele, by ostatecznie cieszyć się nadal ponadczasowym krajobrazem absurdalnego, obezwładniająco pięknego Rzymu.

Takich filmów już się dzisiaj nie kręci, bo takie rzeczy robili wielcy z Fellinim na czele. Zresztą Sorrentino nie boi się cytowania mistrza - "La grande bellezza" nawiązuje do kilku filmów Felliniego: najbardziej do "Słodkiego życia", ale też do "8 i pół", "Rzymu", czy "Armacord". Z typowo włoskim wdziękiem, humorem i nostalgią Sorrentino za sprawą znakomicie granego przez Toniego Servillo pisarza z wyższych sfer, Jepa, puentuje dostatnie i niespełnione życie rodzimej inteligencji, prowadzącej wystawną, ale pustą i dość fasadową egzystencję.

Katarzyna Wolanin, filmaster.pl

Informacje o reżyserze

Paolo Sorentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. Za Boskiego otrzymał nagrodę canneńskiego jury. Jego wielkim sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

2015 Młodość / La giovinezza / Youth

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.