film
Kino na bis: Cmentarz wspaniałości
Rak ti Khon Kaen
reż. Apichatpong Weerasethakul / Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015 / 122’
Seanse - kup bilet:
08 paź
29 paź

Obsada

Jenjira Pongpas, Banlop Lomnoi, Jarinpattra Rueangram, Richard Abramson

Opis filmu

Fabuła filmu Apichatponga Weerasethakula skupia się wokół dawnego budynku szkoły, w którym został utworzony szpital do opieki nad żołnierzami pogrążonymi w tajemniczej śpiączce. Jenjira, także mająca problemy ze zdrowiem, zgłasza się do placówki jako wolontariuszka. Jest szczególnie zainteresowana żołnierzem o imieniu Itt i to jemu poświęca najwięcej uwagi. Z czasem Jenjira zauważa, że nawiązuje z nim kontakt, a niedługo potem żołnierz odzyskuje świadomość. Prosta narracja skrywa wielowymiarową opowieść, niepoddającą się łatwym i jednoznacznym interpretacjom. Inspiracją dla tej historii mógł być incydent sprzed kilku lat, kiedy w niejasnych okolicznościach 40 żołnierzy musiało przejść kwarantannę w szpitalu na północy Tajlandii. Reżyser, posługując się metaforami, opowiada o sytuacji w swoim kraju. To nie tylko alegoria polityczna, ale również poetycka podróż do lat dzieciństwa i rodzinnej wioski reżysera, gdzie rozgrywa się akcja jego opowieści.

Informacje o reżyserze

Apichatpong Weerasethakul

Apichatpong Weerasethakul urodził się w Bangkoku. Ukończył studia filmowe w The School of the Art Institute of Chicago. Pod koniec lat 90. dał się poznać jako twórca krótkich filmów i i projektów wideo, łączących fikcję i dokument, między innymi słynnego już dziś Mysterious Object at Noon (2000). W 2002 film Blissfully Yours Weerasethakula otrzymał nagrodę Un Certain Regard na festiwalu filmowym w Cannes. W rok później powstało The Adventure of Iron Pussy, a w dwa lata później nagrodzona na festiwalu w Cannes Tropikalna gorączka.

Filmografia:

1993 Bullet

1994 Kitchen and Bedroom

1994 0016643225059

1996 Like the Relentless Fury of the Pounding Waves

1998 Thirdworld

1999 Malee and the Boy

2000 Boys at Noon

2000 Dokfa nai meuman / Mysterious Object at Noon

2001 Masumi Is a PC Operator

2002 Sud sanaeha / Blissfully Yours

2003 Hua jai tor ra nong / The Adventure of Iron Pussy

2004 Sud pralat / Tropical Malady

2005 Worldly Desires

2005 Ghost of Asia

2006 Sang sattawat / Syndromes and a Century


Apichatpong Weerasethakul was born in Bangkok and completed his M.F.A. in filmmaking at The School of the Art Institute of Chicago. Since the nineties, he has been making short films and videos that merge fiction and documentary, including the groundbreaking Mysterious Object at Noon (00). Blissfully Yours (02) won the Un Certain Regard award at the Cannes Film Festival and was followed by The Adventure of Iron Pussy (03) and Tropical Malady (04), which shared the Jury Prize at Cannes two years later.

Filmography:

1993 Bullet

1994 Kitchen and Bedroom

1994 0016643225059

1996 Like the Relentless Fury of the Pounding Waves

1998 Thirdworld

1999 Malee and the Boy

2000 Boys at Noon

2000 Dokfa nai meuman / Mysterious Object at Noon

2001 Masumi Is a PC Operator

2002 Sud sanaeha / Blissfully Yours

2003 Hua jai tor ra nong / The Adventure of Iron Pussy

2004 Sud pralat / Tropical Malady

2005 Worldly Desires

2005 Ghost of Asia

2006 Sang sattawat / Syndromes and a Century

stopka

reżyseria: Apichatpong Weerasethakul
obsada: Jenjira Pongpas, Banlop Lomnoi, Jarinpattra Rueangram, Richard Abramson
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.