film
   
Kino na bis: Wieża. jasny dzień
reż. Jagoda Szelc / Polska 2017 / 106’
Seanse - kup bilet:
06 paź
27 paź
19 lis

Obsada

Anna Krotoska, Małgorzata Szczerbowska, Anna Zubrzycki, Dorota Łukasiewicz-Kwietniewska, Rafał Kwietniewski, Rafał Cieluch

Opis filmu

Thriller psychologiczny, objawienie Festiwalu Filmowego w Gdyni, debiut reżyserski Jagody Szelc, tegorocznej laureatki Paszportu "Polityki". Film został zakwalifikowany do prestiżowej sekcji Forum 68. Berlinale.

Na parę dni przed uroczystością Komunii Świętej - małżeństwo Mulę (Anna Krotoska) i Michała (Rafał Cieluch) z kilkuletnim dzieckiem Niną odwiedza niecodzienny gość: niewidziana przez rodzinę od lat młodsza siostra Muli - Kaja (Małgorzata Szczerbowska), która jest biologiczną matką dziewczynki. Czy Kaja będzie starała się odzyskać dziecko? Rodzinie jej zachowanie wydaje się co raz bardziej dziwne. Wokół także dochodzi do wydarzeń, które trudno wyjaśnić. Atmosfera między siostrami gęstnieje. Wkrótce ma się okazać, że istnieje inny ważniejszy powód, dla którego Kaja wróciła.

Informacje o reżyserze

Jagoda Szelc

Absolwentka Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu, stypendystka Aristotle University of Thessaloniki. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.


She is a graduate of the Faculty of Graphic Arts at the Academy of Art and Design in Wrocław and holds a grant from the Aristotle University of Thessaloniki. She is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2010 List do taty / Letter to my Father (short, doc.)

2011 Aposiopesis (short)

2011 I nigdy nie wracać / With No Return (short)

2011 Krzycz, jeśli chcesz / Yell If You Want (short)

2012 Punkt wyjścia / Exit Point (short, doc.)

stopka

reżyseria: Jagoda Szelc
obsada: Anna Krotoska, Małgorzata Szczerbowska, Anna Zubrzycki, Dorota Łukasiewicz-Kwietniewska, Rafał Kwietniewski, Rafał Cieluch
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Najlepsze z Najgorszych: Mordercza Opona 
Najlepsze z Najgorszych
Quentin Dupieux, Francja, Angola 2010
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Kraina lodu 2 (seans dla szkoły) 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Pokot 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Piłsudski (seans dla szkoły) 
Michał Rosa, Polska 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.