film
Kino na bis: Wieża. jasny dzień
reż. Jagoda Szelc / Polska 2017 / 106’
Seanse - kup bilet:
06 paź
27 paź
19 lis

Obsada

Anna Krotoska, Małgorzata Szczerbowska, Anna Zubrzycki, Dorota Łukasiewicz-Kwietniewska, Rafał Kwietniewski, Rafał Cieluch

Opis filmu

Thriller psychologiczny, objawienie Festiwalu Filmowego w Gdyni, debiut reżyserski Jagody Szelc, tegorocznej laureatki Paszportu "Polityki". Film został zakwalifikowany do prestiżowej sekcji Forum 68. Berlinale.

Na parę dni przed uroczystością Komunii Świętej - małżeństwo Mulę (Anna Krotoska) i Michała (Rafał Cieluch) z kilkuletnim dzieckiem Niną odwiedza niecodzienny gość: niewidziana przez rodzinę od lat młodsza siostra Muli - Kaja (Małgorzata Szczerbowska), która jest biologiczną matką dziewczynki. Czy Kaja będzie starała się odzyskać dziecko? Rodzinie jej zachowanie wydaje się co raz bardziej dziwne. Wokół także dochodzi do wydarzeń, które trudno wyjaśnić. Atmosfera między siostrami gęstnieje. Wkrótce ma się okazać, że istnieje inny ważniejszy powód, dla którego Kaja wróciła.

Informacje o reżyserze

Jagoda Szelc

Absolwentka Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu, stypendystka Aristotle University of Thessaloniki. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.


She is a graduate of the Faculty of Graphic Arts at the Academy of Art and Design in Wrocław and holds a grant from the Aristotle University of Thessaloniki. She is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2010 List do taty / Letter to my Father (short, doc.)

2011 Aposiopesis (short)

2011 I nigdy nie wracać / With No Return (short)

2011 Krzycz, jeśli chcesz / Yell If You Want (short)

2012 Punkt wyjścia / Exit Point (short, doc.)

stopka

reżyseria: Jagoda Szelc
obsada: Anna Krotoska, Małgorzata Szczerbowska, Anna Zubrzycki, Dorota Łukasiewicz-Kwietniewska, Rafał Kwietniewski, Rafał Cieluch
barwa: kolor
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Między słowami: O krok od sławy 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Morgan Neville, USA 2013
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
O zwierzętach i ludziach 
Łukasz Czajka, Polska 2019
Operacja człowiek w czerni 
Grethe Bøe-Waal, Norwegia 2018
Opowieść o trzech siostrach 
Emin Alper, Grecja, Holandia, Niemcy, Turcja 2018
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Playmobil: Film 
Lino DiSalvo, USA 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
To: Rozdział 2 
Andres Muschietti, USA 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
Wózkownia: Piłsudski 
Wózkownia
Michał Rosa, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.