film
   
Kino na bis: Wieża. jasny dzień
reż. Jagoda Szelc / Polska 2017 / 106’
Seanse - kup bilet:
06 paź
27 paź
19 lis

Obsada

Anna Krotoska, Małgorzata Szczerbowska, Anna Zubrzycki, Dorota Łukasiewicz-Kwietniewska, Rafał Kwietniewski, Rafał Cieluch

Opis filmu

Thriller psychologiczny, objawienie Festiwalu Filmowego w Gdyni, debiut reżyserski Jagody Szelc, tegorocznej laureatki Paszportu "Polityki". Film został zakwalifikowany do prestiżowej sekcji Forum 68. Berlinale.

Na parę dni przed uroczystością Komunii Świętej - małżeństwo Mulę (Anna Krotoska) i Michała (Rafał Cieluch) z kilkuletnim dzieckiem Niną odwiedza niecodzienny gość: niewidziana przez rodzinę od lat młodsza siostra Muli - Kaja (Małgorzata Szczerbowska), która jest biologiczną matką dziewczynki. Czy Kaja będzie starała się odzyskać dziecko? Rodzinie jej zachowanie wydaje się co raz bardziej dziwne. Wokół także dochodzi do wydarzeń, które trudno wyjaśnić. Atmosfera między siostrami gęstnieje. Wkrótce ma się okazać, że istnieje inny ważniejszy powód, dla którego Kaja wróciła.

Informacje o reżyserze

Jagoda Szelc

Absolwentka Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu, stypendystka Aristotle University of Thessaloniki. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.


She is a graduate of the Faculty of Graphic Arts at the Academy of Art and Design in Wrocław and holds a grant from the Aristotle University of Thessaloniki. She is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2010 List do taty / Letter to my Father (short, doc.)

2011 Aposiopesis (short)

2011 I nigdy nie wracać / With No Return (short)

2011 Krzycz, jeśli chcesz / Yell If You Want (short)

2012 Punkt wyjścia / Exit Point (short, doc.)

stopka

reżyseria: Jagoda Szelc
obsada: Anna Krotoska, Małgorzata Szczerbowska, Anna Zubrzycki, Dorota Łukasiewicz-Kwietniewska, Rafał Kwietniewski, Rafał Cieluch
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ukryta gra 
Adapter. Kino bez barier
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Marona - psia opowieść (napisy) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Pannonia Entertainment: Bosch - Ogród snów 
Pannonia Entertainment
José Luis López-Linares
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.