film
Rok przełomu. 1989: Papierowe głowy
Papierové hlavy
reż. Dušan Hanák / Słowacja 1996 / 96’
Seanse - kup bilet:
14 paź

Opis filmu

Emocjonalny fresk filmowy o relacjach jednostki i rządu w realiach totalitaryzmu. Dzięki połączeniu autentycznych materiałów archiwalnych, wypowiedzi świadków oraz sekwencji fabularyzowanych, film zaświadcza o różnych formach naruszania praw człowieka w Czechosłowacji. Przede wszystkim stanowi jednak wyjątkową refleksją na temat wolności i zniewolenia istoty ludzkiej.

Krytycy pisali, że to ironiczna, dziko realistyczna, czasem komiczna kronika absurdu i zła czynionego przez reżim totalitarny na tle czechosłowackiego komunizmu. "Papierowe głowy" oddziałują niczym nieunikniony i mocny egzorcyzm dla samego reżysera oraz dla tych Czechów i Słowaków, którzy żyli w totalitarnych realiach. To świadectwo dla reszty świata.

Informacje o reżyserze

Dušan Hanák

Urodzony w 1938 roku słowacki reżyser. Ukończył słynne FAMU w Pradze. Po kilku nagrodzonych krótkometrażówkach i filmach telewizyjnych zadebiutował w 1969 roku dramatem 322, opowiadającym o przymusowej kolektywizacji i ludziach umierających na raka. W swoim najbardziej znanym filmie, dokumencie Obrazy starego świata, kontynuował zgłębianie tematyki starości, choroby i ułomności ciała. W 1989 roku na Berlinale za film Ja kocham, ty kochasz otrzymał Srebrnego Niedźwiedzia dla najlepszego reżysera.

Wybrana filmografia

1969 322

1972 Obrazy starego świata / Obrazy starého sveta / Pictures of the Old World (dok.)

1976 Różowe sny / Ružové sny / Rose Tinted Dreams

1985 Cicha radość / Tichá radosť / Quiet Happiness

1989 Ja kocham, ty kochasz / Ja milujem, ty miluješ / I Love, You Love

1995 Papierowe głowy / Papierové hlavy / Paper Heads (dok.)

stopka

reżyseria: Dušan Hanák
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
European Cinema Night 2019: "Tam gdzieś musi być niebo" 
Pokazy specjalne
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.