film
Rok przełomu. 1989: Papierowe głowy
Papierové hlavy
reż. Dušan Hanák / Słowacja 1996 / 96’
Seanse - kup bilet:
14 paź

Opis filmu

Emocjonalny fresk filmowy o relacjach jednostki i rządu w realiach totalitaryzmu. Dzięki połączeniu autentycznych materiałów archiwalnych, wypowiedzi świadków oraz sekwencji fabularyzowanych, film zaświadcza o różnych formach naruszania praw człowieka w Czechosłowacji. Przede wszystkim stanowi jednak wyjątkową refleksją na temat wolności i zniewolenia istoty ludzkiej.

Krytycy pisali, że to ironiczna, dziko realistyczna, czasem komiczna kronika absurdu i zła czynionego przez reżim totalitarny na tle czechosłowackiego komunizmu. "Papierowe głowy" oddziałują niczym nieunikniony i mocny egzorcyzm dla samego reżysera oraz dla tych Czechów i Słowaków, którzy żyli w totalitarnych realiach. To świadectwo dla reszty świata.

Informacje o reżyserze

Dušan Hanák

Urodzony w 1938 roku słowacki reżyser. Ukończył słynne FAMU w Pradze. Po kilku nagrodzonych krótkometrażówkach i filmach telewizyjnych zadebiutował w 1969 roku dramatem 322, opowiadającym o przymusowej kolektywizacji i ludziach umierających na raka. W swoim najbardziej znanym filmie, dokumencie Obrazy starego świata, kontynuował zgłębianie tematyki starości, choroby i ułomności ciała. W 1989 roku na Berlinale za film Ja kocham, ty kochasz otrzymał Srebrnego Niedźwiedzia dla najlepszego reżysera.

Wybrana filmografia

1969 322

1972 Obrazy starego świata / Obrazy starého sveta / Pictures of the Old World (dok.)

1976 Różowe sny / Ružové sny / Rose Tinted Dreams

1985 Cicha radość / Tichá radosť / Quiet Happiness

1989 Ja kocham, ty kochasz / Ja milujem, ty miluješ / I Love, You Love

1995 Papierowe głowy / Papierové hlavy / Paper Heads (dok.)

stopka

reżyseria: Dušan Hanák
barwa: kolor
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Między słowami: O krok od sławy 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Morgan Neville, USA 2013
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
O zwierzętach i ludziach 
Łukasz Czajka, Polska 2019
Operacja człowiek w czerni 
Grethe Bøe-Waal, Norwegia 2018
Opowieść o trzech siostrach 
Emin Alper, Grecja, Holandia, Niemcy, Turcja 2018
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Playmobil: Film 
Lino DiSalvo, USA 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
To: Rozdział 2 
Andres Muschietti, USA 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
Wózkownia: Piłsudski 
Wózkownia
Michał Rosa, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.