film
Legiony
reż. Dariusz Gajewski / Polska 2019 / 140’
Najbliższe seanse - kup bilet:
21 paź

Obsada

Sebastian Fabijański, Bartosz Gelner, Jan Frycz

Opis filmu

"Legiony" to uniwersalna opowieść o przyjaźni, marzeniach, gorącym uczuciu i dorastaniu w trudnych czasach. Wielka historia w filmie jest tłem dla rozgrywającej się na pierwszym planie love story, w którą uwikłani są: Józek- dezerter z carskiego wojska, agentka wywiadu I Brygady - Ola oraz Tadek, narzeczony Oli, ułan i członek Drużyn Strzeleckich. Obok postaci fikcyjnych, których historie wzorowano na życiorysach prawdziwych legionistów, w filmie pojawia się szereg osobistości znanych z kart historii.

Informacje o reżyserze

Dariusz Gajewski

Dariusz Gajewski, ur. w 1964 r. w Częstochowie. Studiował na Wydziale Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego. W 1993 r. ukończył Wydział Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Realizuje filmy dokumentalne dla Telewizji Polskiej. W 2003 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut - film Warszawa.

Wybrana filmografia:

1993 Cegła w sercu / A Brick in the Heart (dok.)

1994 Nie bój, nie bój / Don't Fear, Don't Fear (dok.)

1995 Bohater / A Hero (dok.)

1998 Franciszek Muzykant / Franciszek the Musician (dok.)

1998 Bibi Tereska (dok.)

1999 Konwój / The Convoy (dok.)

2001 Wszystko jest tutaj / Everything Is Here (dok.)

2003 Warszawa

2006 Tak / Yes (dok.)


Dariusz Gajewski, born in 1964 in Częstochowa. He studied at the Law Departament in Jagiellonian University. In 1993 he graduated the from Cinematography Department of the National Film, Television & Theatre School in Łódź. He has directed the documentaries for the Polish National TV. His feature debut is Warszawa (2003).

Selected filmography:

1993 Cegła w sercu / A Brick in the Heart (dok.)

1994 Nie bój, nie bój / Don't Fear, Don't Fear (dok.)

1995 Bohater / A Hero (dok.)

1998 Franciszek Muzykant / Franciszek the Musician (dok.)

1998 Bibi Tereska (dok.)

1999 Konwój / The Convoy (dok.)

2001 Wszystko jest tutaj / Everything Is Here (dok.)

2003 Warszawa

2006 Tak / Yes (dok.)

stopka

reżyseria: Dariusz Gajewski
obsada: Sebastian Fabijański, Bartosz Gelner, Jan Frycz
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.