film
Legiony
reż. Dariusz Gajewski / Polska 2019 / 140’

Obsada

Sebastian Fabijański, Bartosz Gelner, Jan Frycz

Opis filmu

"Legiony" to uniwersalna opowieść o przyjaźni, marzeniach, gorącym uczuciu i dorastaniu w trudnych czasach. Wielka historia w filmie jest tłem dla rozgrywającej się na pierwszym planie love story, w którą uwikłani są: Józek- dezerter z carskiego wojska, agentka wywiadu I Brygady - Ola oraz Tadek, narzeczony Oli, ułan i członek Drużyn Strzeleckich. Obok postaci fikcyjnych, których historie wzorowano na życiorysach prawdziwych legionistów, w filmie pojawia się szereg osobistości znanych z kart historii.

Informacje o reżyserze

Dariusz Gajewski

Dariusz Gajewski, ur. w 1964 r. w Częstochowie. Studiował na Wydziale Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego. W 1993 r. ukończył Wydział Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Realizuje filmy dokumentalne dla Telewizji Polskiej. W 2003 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut - film Warszawa.

Wybrana filmografia:

1993 Cegła w sercu / A Brick in the Heart (dok.)

1994 Nie bój, nie bój / Don't Fear, Don't Fear (dok.)

1995 Bohater / A Hero (dok.)

1998 Franciszek Muzykant / Franciszek the Musician (dok.)

1998 Bibi Tereska (dok.)

1999 Konwój / The Convoy (dok.)

2001 Wszystko jest tutaj / Everything Is Here (dok.)

2003 Warszawa

2006 Tak / Yes (dok.)


Dariusz Gajewski, born in 1964 in Częstochowa. He studied at the Law Departament in Jagiellonian University. In 1993 he graduated the from Cinematography Department of the National Film, Television & Theatre School in Łódź. He has directed the documentaries for the Polish National TV. His feature debut is Warszawa (2003).

Selected filmography:

1993 Cegła w sercu / A Brick in the Heart (dok.)

1994 Nie bój, nie bój / Don't Fear, Don't Fear (dok.)

1995 Bohater / A Hero (dok.)

1998 Franciszek Muzykant / Franciszek the Musician (dok.)

1998 Bibi Tereska (dok.)

1999 Konwój / The Convoy (dok.)

2001 Wszystko jest tutaj / Everything Is Here (dok.)

2003 Warszawa

2006 Tak / Yes (dok.)

stopka

reżyseria: Dariusz Gajewski
obsada: Sebastian Fabijański, Bartosz Gelner, Jan Frycz
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.