film
Legiony
reż. Dariusz Gajewski / Polska 2019 / 140’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 21 października 2019.
Filmy w repertuarze

Obsada

Sebastian Fabijański, Bartosz Gelner, Jan Frycz

Opis filmu

"Legiony" to uniwersalna opowieść o przyjaźni, marzeniach, gorącym uczuciu i dorastaniu w trudnych czasach. Wielka historia w filmie jest tłem dla rozgrywającej się na pierwszym planie love story, w którą uwikłani są: Józek- dezerter z carskiego wojska, agentka wywiadu I Brygady - Ola oraz Tadek, narzeczony Oli, ułan i członek Drużyn Strzeleckich. Obok postaci fikcyjnych, których historie wzorowano na życiorysach prawdziwych legionistów, w filmie pojawia się szereg osobistości znanych z kart historii.

Informacje o reżyserze

Dariusz Gajewski

Dariusz Gajewski, ur. w 1964 r. w Częstochowie. Studiował na Wydziale Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego. W 1993 r. ukończył Wydział Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Realizuje filmy dokumentalne dla Telewizji Polskiej. W 2003 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut - film Warszawa.

Wybrana filmografia:

1993 Cegła w sercu / A Brick in the Heart (dok.)

1994 Nie bój, nie bój / Don't Fear, Don't Fear (dok.)

1995 Bohater / A Hero (dok.)

1998 Franciszek Muzykant / Franciszek the Musician (dok.)

1998 Bibi Tereska (dok.)

1999 Konwój / The Convoy (dok.)

2001 Wszystko jest tutaj / Everything Is Here (dok.)

2003 Warszawa

2006 Tak / Yes (dok.)


Dariusz Gajewski, born in 1964 in Częstochowa. He studied at the Law Departament in Jagiellonian University. In 1993 he graduated the from Cinematography Department of the National Film, Television & Theatre School in Łódź. He has directed the documentaries for the Polish National TV. His feature debut is Warszawa (2003).

Selected filmography:

1993 Cegła w sercu / A Brick in the Heart (dok.)

1994 Nie bój, nie bój / Don't Fear, Don't Fear (dok.)

1995 Bohater / A Hero (dok.)

1998 Franciszek Muzykant / Franciszek the Musician (dok.)

1998 Bibi Tereska (dok.)

1999 Konwój / The Convoy (dok.)

2001 Wszystko jest tutaj / Everything Is Here (dok.)

2003 Warszawa

2006 Tak / Yes (dok.)

stopka

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.