film
Legiony
reż. Dariusz Gajewski / Polska 2019 / 140’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 21 października 2019.

Obsada

Sebastian Fabijański, Bartosz Gelner, Jan Frycz

Opis filmu

"Legiony" to uniwersalna opowieść o przyjaźni, marzeniach, gorącym uczuciu i dorastaniu w trudnych czasach. Wielka historia w filmie jest tłem dla rozgrywającej się na pierwszym planie love story, w którą uwikłani są: Józek- dezerter z carskiego wojska, agentka wywiadu I Brygady - Ola oraz Tadek, narzeczony Oli, ułan i członek Drużyn Strzeleckich. Obok postaci fikcyjnych, których historie wzorowano na życiorysach prawdziwych legionistów, w filmie pojawia się szereg osobistości znanych z kart historii.

Informacje o reżyserze

Dariusz Gajewski

Dariusz Gajewski, ur. w 1964 r. w Częstochowie. Studiował na Wydziale Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego. W 1993 r. ukończył Wydział Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Realizuje filmy dokumentalne dla Telewizji Polskiej. W 2003 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut - film Warszawa.

Wybrana filmografia:

1993 Cegła w sercu / A Brick in the Heart (dok.)

1994 Nie bój, nie bój / Don't Fear, Don't Fear (dok.)

1995 Bohater / A Hero (dok.)

1998 Franciszek Muzykant / Franciszek the Musician (dok.)

1998 Bibi Tereska (dok.)

1999 Konwój / The Convoy (dok.)

2001 Wszystko jest tutaj / Everything Is Here (dok.)

2003 Warszawa

2006 Tak / Yes (dok.)


Dariusz Gajewski, born in 1964 in Częstochowa. He studied at the Law Departament in Jagiellonian University. In 1993 he graduated the from Cinematography Department of the National Film, Television & Theatre School in Łódź. He has directed the documentaries for the Polish National TV. His feature debut is Warszawa (2003).

Selected filmography:

1993 Cegła w sercu / A Brick in the Heart (dok.)

1994 Nie bój, nie bój / Don't Fear, Don't Fear (dok.)

1995 Bohater / A Hero (dok.)

1998 Franciszek Muzykant / Franciszek the Musician (dok.)

1998 Bibi Tereska (dok.)

1999 Konwój / The Convoy (dok.)

2001 Wszystko jest tutaj / Everything Is Here (dok.)

2003 Warszawa

2006 Tak / Yes (dok.)

stopka

reżyseria: Dariusz Gajewski
obsada: Sebastian Fabijański, Bartosz Gelner, Jan Frycz
barwa: kolor
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino Dzieci i VOX prezentują: Basia 3 
Filmowe poranki
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski
Kino na bis: Legenda Kaspara Hausera 
Kino na bis
Davide Manuli, Włochy 2012
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pięć Smaków: Made in Hong Kong 
13. FF Pięć Smaków
Fruit Chan, Hongkong 1997
Pięć Smaków: Maggie 
13. FF Pięć Smaków
Yi Okseop, Korea Południowa 2018
Polish Cinema for Beginners: Demon 
Polish Cinema for Beginners
Marcin Wrona, Polska 2015
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.