film
     
Między morzem a oceanem
Entre dos aguas
reż. Isaki Lacuesta / Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018 / 136’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 10 października 2019.

Obsada

Israel Gómez Romero, Francisco José Gómez Romero

Opis filmu

Zwycięzca MFF San Sebastian, "Między morzem a oceanem" to piękna i czuła hiszpańska opowieść o skomplikowanej relacji z najbliższą osobą. W filmie obserwujemy historię dwóch braci, którzy wybrali dwie skrajnie odmienne ścieżki w swoich życiach i po latach spotykają się na wyspie San Fernando. Israel, młodszy z rodzeństwa, właśnie wychodzi z więzienia. Chce zacząć wszystko od nowa, ale w nękanej bezrobociem Andaluzji trudno o pracę. Żyje w poczuciu, że oprócz prochów, odsiadki i śmierci rodzinne miasto nic mu nie oferuje. Od zejścia na przestępczą ścieżkę próbuje chłopaka odwieść starszy brat Cheíto, marynarz, którego życie też nie jest beztroskie. Film Lacuesty jest intymny, skupiony na postaciach, ich gestach i ciałach, a jednocześnie żywiołowy jak flamenco i epicki w ukazaniu kilkunastu lat z życia rodzeństwa. Kreśląc pejzaż społeczny biednego Południa, reżyser unika protekcjonalnego tonu, ujmuje zaś czułością i szacunkiem, z jakimi podchodzi do bohaterów. Z niepozornych momentów udaje się Lacueście nakreślić melancholijny portret trudnej braterskiej miłości, który staje się także obrazem męskości w kryzysie nienadążającej za współczesnością

Informacje o reżyserze

Isaki Lacuesta

Urodził się w 1975 roku w Gironie i jest obecnie uznawany za jednego z najbardziej obiecujących reżyserów europejskich. Specjalizuje się w filmowych esejach balansujących między dokumentem a fabułą, jak pokazywana na 6. NH Legenda o czasie o dwojgu mieszkańców pewnej hiszpańskiej wyspy czy nagrodzeni w San Sebastián Potępieni. Pisze także scenariusze do cudzych filmów (Garbo: Szpieg), tworzy liczne instalacje oraz uczy na renomowanym Uniwersytecie Pompeu Fabra.


Isaki Lacuesta (born in 1975) is considered one of the most up-and-coming European directors. He specializes in cinematic essays that balance between documentary and feature, like The Legend of Time (6th NH) about two residents of a certain Spanish island or The Damned, which garnered an award at San Sebastián. He is also a screenwriter (Garbo: The Spy), he builds numerous art installations and teaches at the renowned Pompeu Fabra University.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Caras vs. caras (short)

2002 Cravan vs. Cravan (doc.)

2006 Legenda o czasie / La leyenda del tiempo / The Legend of Time

2009 Potępieni / Los condenados / The Damned           

2010 La noche que no acaba / All Night Long (doc.)

2011 Podwójne ślady / Los pasos dobles / The Double Steps

2011 Zapiski z gliny  / El cuaderno de barro / The Clay Diaries (doc.)

stopka

reżyseria: Isaki Lacuesta
obsada: Israel Gómez Romero, Francisco José Gómez Romero
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.