film
Moje filmy: Radzka - "Hair"
reż. Miloš Forman / USA, RFN 1975 / 121’
Seanse - kup bilet:
18 gru

Obsada

John Savage, Treat Williams, Beverly D'Angelo, Annie Golden

Opis filmu

Jeden z najsłynniejszych filmów w dorobku zmarłego w kwietniu 2018 roku Milosa Formana. Historia Claude'a Bukowskiego (John Savage), młodego Amerykanina, który przyjeżdża do Nowego Jorku, by wstąpić do wojska i wziąć udział w wojnie w Wietnamie. Przed zgłoszeniem się do jednostki mężczyzna spotyka jednak grupę hipisów i pod wpływem tej znajomości postanawia przewartościować swe dotychczasowe życie. Hair stanowi adaptację musicalu scenicznego Geromea Ragniego i Jamesa Rado, który pod koniec lat sześćdziesiątych święcił triumfy na Off - Broadwayu. Forman nie ograniczył się jednak do przeniesienia na ekran cudzej wizji, lecz odcisnął na niej silnie autorskie piętno. Inaczej niż idealistyczny oryginał, filmowe Hair zawiera w sobie sporą dawkę goryczy i typowo Formanowskiej ironii. Przy okazji, podobnie jak choćby Lot nad kukułczym gniazdem, pozostaje także ponadczasową medytacją na temat granic wolności jednostki w społeczeństwie.

Gość: Radzka
Absolwentka filologii germańskiej na Uniwersytecie Wrocławskim. Stylistka osobista, twórczyni pierwszego w Polsce modowego vloga, jest także autorką książki o modzie pod tytułem "Radzka radzi: Tobie dobrze w tym!". Jako Radzka opowiada o modzie, pokazuje codzienne stylizacje oraz przygotowuje poradniki sylwetkowe. Jej filmy na YouTube oglądają rzesze internautów, a profil na Instagramie zgromadził 94 tysiące obserwujących.

Informacje o reżyserze

Miloš Forman

Urodził się w 1932 roku w Čáslaviu (Czechosłowacja). Jego rodzice zginęli w obozach koncentracyjnych. Studiował w szkole filmowej w Pradze (FAMU). Zadebiutował w 1964 roku filmem Konkurs. Uznanie przyniosły mu kolejne filmy – Czarny Piotruś (1964), Miłość blondynki (1965) i Pali się, moja panno (1967), w których pokazał umiejętność wydobywania z życiowych sytuacji ich tragikomicznego potencjału. Inwazja wojsk Układu Warszawskiego na Czechosłowację w sierpniu 1968 roku zastała go w Paryżu, skąd wyemigrował do USA. Jego pierwszym amerykańskim filmem był Odlot (1971) nagrodzony na festiwalu w Cannes. Wielkim sukcesem okazała się adaptacja powieści Kena Keseya Lot nad kukułczym gniazdem (1975) uhonorowana pięcioma Oscarami. Po niej przyszły kolejne ważne filmy: Hair, Amadeusz, Ragtime, Skandalista Larry Flynt czy Człowiek na księżycu.


Born in 1932 in Čáslav, Czechoslovakia. His parents were killed in concentration camps. Miloš studied film at Prague’s FAMU and debuted in 1964 with Audition. Recognition came with films such as Black Peter (1964), The Loves of a Blonde (1965), and The Firemen’s Ball (1967) that showed his skill at exposing life’s tragicomedies, great and small. The invasion by Warsaw Pact forces on Czechoslovakia in August 1968 found him in Paris, from which he immigrated to the US. His first American film, Taking Off (1971) won the Grand Prize of the Jury at Cannes and his adaptation of Ken Kesey’s One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) was extremely successful and the winner of five Oscars, followed by Hair, Amadeus, Ragtime, The People vs. Larry Flynt, Man on the Moon.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1964 Konkurs / Konkurs / Audition

1964 Czarny Piotruś / Cerný Petr / Black Peter

1965 Miłość blondynki / Lásky jedné plavovlásky / The Love of a Blonde

1967 Pali się, moja panno / Horí, má panenko / The Firemen’s Ball

1975 Lot nad kukułczym gniazdem / One Flew Over the Cuckoo’s Nest

1979 Hair

1984 Amadeusz / Amadeus

1996 Skandalista Larry Flynt / The People vs. Larry Flint

1999 Człowiek na księżycu / Man on the Moon

stopka

reżyseria: Miloš Forman
obsada: John Savage, Treat Williams, Beverly D'Angelo, Annie Golden
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
European Cinema Night 2019: "Tam gdzieś musi być niebo" 
Pokazy specjalne
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.