film
     
DKF Politechnika: American Honey
reż. Andrea Arnold / Wielka Brytania, USA 2016 / 163’
Seanse - kup bilet:
18 paź

Obsada

Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes

Opis filmu

Pełen energii American Honey podbił publiczność festiwalu w Cannes. Przez wielu krytyków film Andrei Arnold do samego końca był typowany do Złotej Palmy, ostatecznie otrzymał Nagrodę Jury z rąk George'a Millera. Reżyserka stworzyła współczesną opowieść inspirowaną autentycznymi historiami. W rolach drugoplanowych wystąpili debiutanci: młodzi ludzie, których Arnold spotkała na ulicach amerykańskich miast. I to właśnie oni wybrali utwory, które złożyły się na ścieżkę dźwiękową (Rihanna, Calvin Harris, Sam Hunt, Lee Brice, Raury, The Raveonettes, Bruce Springsteen). American Honey to szalona podróż przez Stany z paczką przyjaciół przy dźwiękach ulubionych płyt. To pulsująca emocjami i muzyką opowieść o poszukiwaniu własnej drogi w życiu.

Informacje o reżyserze

Andrea Arnold

Urodziła się w 1961 roku w Dartford w hrabstwie Kent. Po latach kariery aktorskiej i pracy przy telewizyjnych produkcjach dla dzieci zadebiutowała jako reżyserka, od razu zwracając uwagę krytyków i branży. Za swój trzeci krótki metraż Osa (2003) otrzymała Oscara. Proponuje widzom niejednoznaczne gatunkowo filmowe opowieści - najczęściej o młodych kobietach, często z klasy robotniczej (Red Road, Fish Tank). Jej naturalistyczny styl skrywa złożony warsztat i ogromne pokłady empatii dla bohaterów, zwykle granych przez debiutantów.


Andrea Arnold was born in 1961 in Dartford, Kent. After many years acting and working on television productions for children, she made her directorial debut, which immediately caught the attention of critics and the industry insiders. Her third short film, Wasp (2003), won an Oscar. Her films are ambiguous both visually and in terms of genre, and they usually involve stories about young women, often from the working class, such as Red Road and Fish Tank). Her naturalistic style hides complex filmmaking skills and a great deal of empathy for her characters, often played by inexperienced actors.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2003 Osa / Wasp (short)

2006 Red Road 

2009 Fish Tank 

2013 Wichrowe wzgórza / Wuthering Heights

2014 Transparent (tv series)

2016 American Honey

stopka

reżyseria: Andrea Arnold
obsada: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes
barwa: kolor
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino Dzieci i VOX prezentują: Basia 3 
Filmowe poranki
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski
Kino na bis: Legenda Kaspara Hausera 
Kino na bis
Davide Manuli, Włochy 2012
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pięć Smaków: Made in Hong Kong 
13. FF Pięć Smaków
Fruit Chan, Hongkong 1997
Pięć Smaków: Maggie 
13. FF Pięć Smaków
Yi Okseop, Korea Południowa 2018
Polish Cinema for Beginners: Demon 
Polish Cinema for Beginners
Marcin Wrona, Polska 2015
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.