film
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Pięści w kieszeni
I Pugni In tasca
reż. Marco Bellocchio / 1965 / 105’
Seanse - kup bilet:
15 paź

Opis filmu

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

15 października 2019, godz. 17.00

Włoskie kino kontestacji

wykład: mgr Diana Dąbrowska

Pięści w kieszeni (I Pugni In tasca) 1965, reż. Marco Bellocchio, 105 min

Informacje o reżyserze

Marco Bellocchio

Urodził się w 1939 roku w Piacenzie. Uczył się w katolickim liceum i rozpoczął studia filozoficzne na katolickim uniwersytecie w Mediolanie. Potem jednak wybrał studia filmowe w Rzymie. Już w debiutanckim filmie, Pięściach w kieszeni, dał się poznać jako kontestator przenikliwie patrzący na instytucje takie jak rodzina. W następnych filmach poddawał krytyce burżuazję (Chiny są blisko), szkołę (W imię ojca), prasę (Dajcie sensację na pierwszą stronę) i wojsko (Marsz triumfalny). W kolejnych dekadach zajął się adaptacjami (m.in. Czechow, Kleist) oraz współpracą z psychoanalitykiem Massimo Fagiolim (Diabeł wcielony, Sen motyla), która była różnie oceniana. Powrócił do formy w ostatniej dekadzie, zwłaszcza w inteligentnej satyrze na Kościół Czas religii i rozrachunku z terroryzmem w utworze Witaj, nocy.


Born in 1939. He was educated at a Catholic Secondary School. Later he began studying Film Studies in Rome. Even in his debut film, Fists in the Pocket, we could see him as a dissenter who piercingly observes institutions, such as family. In his subsequent films, he criticized bourgeoisie (China Is Near), school (In the Name of the Father), press (Slap the Monster on Page One), and army (Victory March). In the next decades, Bellocchio worked on adaptations (e.g. of Chekhov, Kleist), and went into cooperation with Massimo Fagioli, a psychoanalyst (Devil in the Flesh, The Butterfly’s Dream). In the last decade, he got back into good shape, especially with an intelligent satire on the Church (My Mother’s Smile), and with settling accounts with terrorism in Good Morning Night.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1965 Pięści w kieszeni / I pugni in tasca / Fists in the Pocket

1972 W imię ojca / Nel nome del padre / In the Name of the Father

1976 Marsz triumfalny / Marcia trionfale / Victory March

1986 Diabeł wcielony / Il Diavolo in corpo / Devil in the Flesh

1994 Sen motyla / Sogno della farfalla / The Butterfly’s Dream

2002 Czas religii / Ora di religione / My Mother’s Smile

2003 Witaj nocy / Buongiorno, notte / Good Morning, Night

2010 Siostry: nigdy / Sorelle mai / Sisters Never

stopka

reżyseria: Marco Bellocchio
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Najlepsze z Najgorszych: Mordercza Opona 
Najlepsze z Najgorszych
Quentin Dupieux, Francja, Angola 2010
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Kraina lodu 2 (seans dla szkoły) 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Pokot 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Piłsudski (seans dla szkoły) 
Michał Rosa, Polska 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.