film
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Pięści w kieszeni
I Pugni In tasca
reż. Marco Bellocchio / 1965 / 105’
Seanse - kup bilet:
15 paź

Opis filmu

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

15 października 2019, godz. 17.00

Włoskie kino kontestacji

wykład: mgr Diana Dąbrowska

Pięści w kieszeni (I Pugni In tasca) 1965, reż. Marco Bellocchio, 105 min

Informacje o reżyserze

Marco Bellocchio

Urodził się w 1939 roku w Piacenzie. Uczył się w katolickim liceum i rozpoczął studia filozoficzne na katolickim uniwersytecie w Mediolanie. Potem jednak wybrał studia filmowe w Rzymie. Już w debiutanckim filmie, Pięściach w kieszeni, dał się poznać jako kontestator przenikliwie patrzący na instytucje takie jak rodzina. W następnych filmach poddawał krytyce burżuazję (Chiny są blisko), szkołę (W imię ojca), prasę (Dajcie sensację na pierwszą stronę) i wojsko (Marsz triumfalny). W kolejnych dekadach zajął się adaptacjami (m.in. Czechow, Kleist) oraz współpracą z psychoanalitykiem Massimo Fagiolim (Diabeł wcielony, Sen motyla), która była różnie oceniana. Powrócił do formy w ostatniej dekadzie, zwłaszcza w inteligentnej satyrze na Kościół Czas religii i rozrachunku z terroryzmem w utworze Witaj, nocy.


Born in 1939. He was educated at a Catholic Secondary School. Later he began studying Film Studies in Rome. Even in his debut film, Fists in the Pocket, we could see him as a dissenter who piercingly observes institutions, such as family. In his subsequent films, he criticized bourgeoisie (China Is Near), school (In the Name of the Father), press (Slap the Monster on Page One), and army (Victory March). In the next decades, Bellocchio worked on adaptations (e.g. of Chekhov, Kleist), and went into cooperation with Massimo Fagioli, a psychoanalyst (Devil in the Flesh, The Butterfly’s Dream). In the last decade, he got back into good shape, especially with an intelligent satire on the Church (My Mother’s Smile), and with settling accounts with terrorism in Good Morning Night.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1965 Pięści w kieszeni / I pugni in tasca / Fists in the Pocket

1972 W imię ojca / Nel nome del padre / In the Name of the Father

1976 Marsz triumfalny / Marcia trionfale / Victory March

1986 Diabeł wcielony / Il Diavolo in corpo / Devil in the Flesh

1994 Sen motyla / Sogno della farfalla / The Butterfly’s Dream

2002 Czas religii / Ora di religione / My Mother’s Smile

2003 Witaj nocy / Buongiorno, notte / Good Morning, Night

2010 Siostry: nigdy / Sorelle mai / Sisters Never

stopka

reżyseria: Marco Bellocchio
barwa: kolor
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Między słowami: O krok od sławy 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Morgan Neville, USA 2013
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
O zwierzętach i ludziach 
Łukasz Czajka, Polska 2019
Operacja człowiek w czerni 
Grethe Bøe-Waal, Norwegia 2018
Opowieść o trzech siostrach 
Emin Alper, Grecja, Holandia, Niemcy, Turcja 2018
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Playmobil: Film 
Lino DiSalvo, USA 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
To: Rozdział 2 
Andres Muschietti, USA 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
Wózkownia: Piłsudski 
Wózkownia
Michał Rosa, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.