film
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Taksówkarz
Taxi Driver
reż. Martin Scorsese / 1976 / 113’
Seanse - kup bilet:
08 paź

Opis filmu

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

8 października 2019, godz. 17.00

Nowe Hollywood

wykład: dr Michał Pabiś - Orzeszyna

Taksówkarz (Taxi Driver) 1976, reż. Martin Scorsese, 113 min

Informacje o reżyserze

Martin Scorsese

Jeden z najpopularniejszych amerykańskich reżyserów wszech czasów. Dzięki takim tytułom jak TaksówkarzWściekły byk czy Chłopcy z ferajny trwale zapisał się w historii kina. Zapoczątkował kampanię filmową "Martin Scorsese Presents" poświęconą propagowaniu klasyki filmowej – w tym także polskiej. Na koncie ma tak prestiżowe wyróżnienia jak Złoty Glob, nagrodę BAFTA, Emmy oraz Złotą Palmę. Wielokrotnie nominowany do Oscara, ostatecznie zdobył go w 2007 roku za Infiltrację.


Martin Scorsese is one of the most popular American directors of all time. Thanks to titles like Taxi DriverRaging Bull and Goodfellas, he has a permanent place in the annals of cinema. He launched a film campaign called Martin Scorsese Presents, which promotes classic films, including Polish ones. He has won numerous prestigious awards, including a Golden Globe, a BAFTA, an Emmy and a Palme d'Or. He has been nominated for numerous Oscars and eventually won one in 2007 for The Departed.

Filmografia/ Filmography

1967 Kto puka do moich drzwi / I Call First

1973 Ulice nędzy / Mean Streets

1976 Taksówkarz / Taxi Driver

1980 Wściekły byk / Raging Bull

2016 Milczenie / Silence

stopka

reżyseria: Martin Scorsese
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Między słowami: 7 uczuć 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Marek Koterski, Polska 2018
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Był sobie pies 2 (seans dla szkoły) 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Wózkownia: Last Christmas 
Wózkownia
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.