film
20. urodziny Ale kino: Mizogini
The Misogynists
reż. Onur Tukel / USA 2017 / 85’
Seanse - kup bilet:
21 lip

Obsada

Dylan Baker, Lou Jay Taylor, Christine M. Campbell, Gioia Casella

Opis filmu

Onur Tukel ("Krew nocy letniej", "Na kwaśne jabłko", "Catfight") w gorzko-słodkiej komedii opowiada o wyborach prezydenckich, w wyniku których Donald Trump zamieszkał w Białym Domu.

Ciasny pokój hotelowy, gorąca noc wyborcza i dwóch kibiców Trumpa - to kanwa dla odważnej, niepoprawnej i piekielnie zabawnej dyskusji Onura Tukela na temat polityki, rasy i nierówności płci we współczesnych Stanach Zjednoczonych. Popierający stanowisko Prezydenta Elekta bohaterowie muszą się zmierzyć m.in. ze swoimi były żonami i z call girl, która jest załamana porażką Hillary Clinton.

Informacje o reżyserze

Onur Tukel

Amerykański aktor i reżyser o tureckich korzeniach urodzony w 1972 roku. Często gra w swoich filmach, pojawił się też w Red Right Return George'a Manatosa i Red Flag Alexa Karpovsky'ego. Za scenariusz do kultowego Ślubu Ryśka został nagrodzony na festiwalu filmowym w Sarasocie, a Na kwaśne jabłko, którego premiera odbyła się na festiwalu Tribeca, wyróżniono w Little Rock. Autor książek dla dzieci Little Friends i Rainstack!


Onur Tukel (b. 1972) is an American actor and director of Turkish descent. He often stars in his films, and has also played in George Manatos's Red Right Return and Alex Karpovsky's Red Flag. Tukel's screenplay for Richard's Wedding was awarded at the Sarasota Film Festival and his Applesauce, which premiered at the prestigious Tribeca Film Festival, received an award at the Little Rock FF. Tukel also authored the children's books Little Friends and Rainstack!

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 House of Pancakes

2012 Ślub Ryśka / Richard's Wedding

2014 Krew nocy letniej / Summer of Blood

2015 Na kwaśne jabłko / Applesauce

2017 Mizogini / The Misogynists

stopka

reżyseria: Onur Tukel
obsada: Dylan Baker, Lou Jay Taylor, Christine M. Campbell, Gioia Casella
barwa: kolor
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Pamiątki Claire Darling 
Julie Bertuccelli, Francja 2018
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
Świadkowie Putina 
Witalij Manski, Litwa, Szwajcaria, Czechy 2018
Tylko kochankowie przeżyją 
Jim Jarmusch, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cypr, USA 2013
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Wózkownia: Yesterday 
Wózkownia
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.