film
20. urodziny Ale kino: Mizogini
The Misogynists
reż. Onur Tukel / USA 2017 / 85’
Seanse - kup bilet:
21 lip

Obsada

Dylan Baker, Lou Jay Taylor, Christine M. Campbell, Gioia Casella

Opis filmu

Onur Tukel ("Krew nocy letniej", "Na kwaśne jabłko", "Catfight") w gorzko-słodkiej komedii opowiada o wyborach prezydenckich, w wyniku których Donald Trump zamieszkał w Białym Domu.

Ciasny pokój hotelowy, gorąca noc wyborcza i dwóch kibiców Trumpa - to kanwa dla odważnej, niepoprawnej i piekielnie zabawnej dyskusji Onura Tukela na temat polityki, rasy i nierówności płci we współczesnych Stanach Zjednoczonych. Popierający stanowisko Prezydenta Elekta bohaterowie muszą się zmierzyć m.in. ze swoimi były żonami i z call girl, która jest załamana porażką Hillary Clinton.

Informacje o reżyserze

Onur Tukel

Amerykański aktor i reżyser o tureckich korzeniach urodzony w 1972 roku. Często gra w swoich filmach, pojawił się też w Red Right Return George'a Manatosa i Red Flag Alexa Karpovsky'ego. Za scenariusz do kultowego Ślubu Ryśka został nagrodzony na festiwalu filmowym w Sarasocie, a Na kwaśne jabłko, którego premiera odbyła się na festiwalu Tribeca, wyróżniono w Little Rock. Autor książek dla dzieci Little Friends i Rainstack!


Onur Tukel (b. 1972) is an American actor and director of Turkish descent. He often stars in his films, and has also played in George Manatos's Red Right Return and Alex Karpovsky's Red Flag. Tukel's screenplay for Richard's Wedding was awarded at the Sarasota Film Festival and his Applesauce, which premiered at the prestigious Tribeca Film Festival, received an award at the Little Rock FF. Tukel also authored the children's books Little Friends and Rainstack!

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 House of Pancakes

2012 Ślub Ryśka / Richard's Wedding

2014 Krew nocy letniej / Summer of Blood

2015 Na kwaśne jabłko / Applesauce

2017 Mizogini / The Misogynists

stopka

reżyseria: Onur Tukel
obsada: Dylan Baker, Lou Jay Taylor, Christine M. Campbell, Gioia Casella
barwa: kolor
Amazing Grace: Aretha Franklin 
Pokazy specjalne
Sydney Pollack, Alan Elliott, USA 2018
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.