film
   
Węgierska Wiosna Filmowa: Zorza polarna
Aurora Borealis: Északi fény
reż. Márta Mészáros / Węgry 2017 / 104’
Seanse - kup bilet:
07 cze

Obsada

Mari Törõcsik, Ildikó Tóth, Éva Pataki, Antonio de la Torre

Opis filmu

Kiedy Olga odwiedza pogrążoną w śpiączce matkę, natrafia na zagadkowe zdjęcie z przeszłości. Idąc za tropem, odkrywa coraz to nowe sekrety rodzinne, przemilczane wydarzenia z lat 50. w powojennej Europie i nieznane dotąd fakty. Krok za krokiem zbliża się do prawdy o swojej matce i o sobie samej.

Informacje o reżyserze

Márta Mészáros

Urodziła się w 1931 roku w Budapeszcie. Reżyserka i scenarzystka filmowa. Do 1946 roku mieszkała w Kirgistanie. Bardzo szybko straciła rodziców. W 1956 roku skończyła studia filmowe na WGIK. Następnie pracowała m.in. w wytwórni filmów dokumentalnych w Bukareszcie. Zrealizowała kilkadziesiąt dokumentów. Zadebiutowała w 1968 roku filmem Dziewczyna. Siedem lat później jej fabuła Adopcja została nagrodzona Złotym Niedźwiedziem na festiwalu w Berlinie. Jej kolejny film Dziewięć miesięcy uhonorowano nagrodą krytyków FIPRESCI na festiwalu w Cannes.

Filmografia

1975 Adopcja / Örökbefogadás / Adoption

1984 Dziennik dla moich dzieci / Napló gyermekeimnek / Diary for My Children

1999 Córy szczęścia / A Szerencse lányai

2000 Mała Vilma / Kisvilma - Az utolsó napló / Little Vilna: The Last Diary

2004 Niepochowany / A temetetlen halott / The Unburied Man

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Joker (napisy) 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Todd Phillips, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Shubh Mangal Zyada Saavdhan 
Hitesh Kewalya, Indie 2020
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
Zew krwi (dubbing) 
Chris Sanders, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.