film
Węgierska Wiosna Filmowa: Zorza polarna
Aurora Borealis: Északi fény
reż. Márta Mészáros / Węgry 2017 / 104’
Seanse - kup bilet:
07 cze

Obsada

Mari Törõcsik, Ildikó Tóth, Éva Pataki, Antonio de la Torre

Opis filmu

Kiedy Olga odwiedza pogrążoną w śpiączce matkę, natrafia na zagadkowe zdjęcie z przeszłości. Idąc za tropem, odkrywa coraz to nowe sekrety rodzinne, przemilczane wydarzenia z lat 50. w powojennej Europie i nieznane dotąd fakty. Krok za krokiem zbliża się do prawdy o swojej matce i o sobie samej.

Informacje o reżyserze

Márta Mészáros

Urodziła się w 1931 roku w Budapeszcie. Reżyserka i scenarzystka filmowa. Do 1946 roku mieszkała w Kirgistanie. Bardzo szybko straciła rodziców. W 1956 roku skończyła studia filmowe na WGIK. Następnie pracowała m.in. w wytwórni filmów dokumentalnych w Bukareszcie. Zrealizowała kilkadziesiąt dokumentów. Zadebiutowała w 1968 roku filmem Dziewczyna. Siedem lat później jej fabuła Adopcja została nagrodzona Złotym Niedźwiedziem na festiwalu w Berlinie. Jej kolejny film Dziewięć miesięcy uhonorowano nagrodą krytyków FIPRESCI na festiwalu w Cannes.

Filmografia

1975 Adopcja / Örökbefogadás / Adoption

1984 Dziennik dla moich dzieci / Napló gyermekeimnek / Diary for My Children

1999 Córy szczęścia / A Szerencse lányai

2000 Mała Vilma / Kisvilma - Az utolsó napló / Little Vilna: The Last Diary

2004 Niepochowany / A temetetlen halott / The Unburied Man

stopka

reżyseria: Márta Mészáros
obsada: Mari Törõcsik, Ildikó Tóth, Éva Pataki, Antonio de la Torre
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Rashomon 
Akademia Kina Światowego (2018/2019)
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kubrick do kwadratu: Lolita 
Kubrick do kwadratu
Stanley Kubrick, USA, Wielka Brytania 1962
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Ogród rodzinny. Ukochany 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.