film
Podwójne życie
Doubles vies
reż. Olivier Assayas / Francja 2018 / 108’

Obsada

Juliette Binoche, Guillaume Canet, Vincent Macaigne

Opis filmu

Seks, kłamstwa i literatura, przyprawione genialnym humorem. Nowy film Oliviera Assayasa („Sils Maria”), który podbił serca francuskich widzów, to uwodzicielska i przewrotna historia o miłości, zdradach i pogoni za karierą. W „Podwójnym życiu” obserwujemy nietypowy wielokąt miłosny, w skład którego wchodzą m.in. niespełniony pisarz, jego wydawca, słynna aktorka (znakomita, autoironiczna rola Juliette Binoche) czy prominentny polityk.

Informacje o reżyserze

Olivier Assayas

Urodzony w Paryżu w 1955 roku. Syn reżysera Jacques’a Rémy’ego, u boku którego zdobywał pierwsze filmowe doświadczenia. Ukończył paryską Akademię Sztuk Pięknych, a w 1979 roku debiutował krótkometrażówką Copyright. Autor książki Bergman. Rozmowy. Współpracownik André Téchiné. Jego fabularnym debiut (Désordre, 1986) przyniósł mu nagrodę krytyków w Wenecji. W 1992 roku nakręcił dobrze przyjęty Paryż się budzi, jednak przełomem w jego karierze były Zimna woda z 1994 roku i Irma Vep z 1996. Jego filmy kilkakrotnie były nominowane do Złotej Palmy na festiwalu w Cannes, m.in.: Ścieżki uczuć (2000), Demonlover (2002), Czysta (2004).


Born in Paris in 1955. A son of director Jacques Rémy, he gained initial film experience by working at his side. He graduated from the School of Fine Arts in Paris, and in 1979 he made a debut with a short film Copyright. Co-writer of the book Conversations avec Bergman. Collaborated with André Téchiné. His feature debut (Désordre, 1986) brought him the Critics Award in Venice. In 1992, he made well-received Paris Awakens, yet the breakthrough productions were Cold Water (1994) and Irma Vep (1996). He has been nominated several times for the Golden Palm at the Cannes Film Festival - for Sentimental Destinies (2000), Demonlover (2002) and Clean (2004).

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1979 Copyright

1986 Désordre

1994 L’eau froide

1996 Irma Vep

2000 Les Destinées sentimentales

2008 L’heure d’été

2010 Carlos

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria

2012 Po maju / Something in the Air

stopka

reżyseria: Olivier Assayas
obsada: Juliette Binoche, Guillaume Canet, Vincent Macaigne
barwa: kolor
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Ogród rodzinny. Ukochany 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Avengers: Koniec gry (seans dla szkoły) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.