film
Dzika grusza
Ahlat Ağacı
reż. Nuri Bilge Ceylan / Francja, Turcja 2018 / 188’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 25 czerwca 2019.

Obsada

Dogu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüclü

Opis filmu

Dzikiej gruszy Nuri Bilge Ceylan wraca do poetyki, która w 2014 roku przyniosła mu Złotą Palmę za Zimowy sen.  

Bohater Dzikiej gruszy, absolwent pedagogiki Sinan, przed ostatnimi egzaminami wraca do rodzinnego Çan w północno-zachodniej Turcji. Jako przybysz z większego miasta patrzy z niechęcią, ale i pobłażaniem, na prowincjonalną społeczność, którą opuścił przed laty. Jednak stopniowo życie w Çan angażuje go coraz bardziej, a marzenia o sukcesie i wymarzonej karierze pisarza okazują się trudne do urzeczywistnienia. Nasycony kolorami zmieniających się pór roku film jest wnikliwym portretem wielopokoleniowej rodziny, w którym koszmary senne przeplatają się z filozoficznymi dysputami o Koranie. Gęsta, choć na pozór minimalistyczna Dzika grusza opowiada o niepokornej młodości, mierzącej się z dziedzictwem ojców.  

Informacje o reżyserze

Nuri Bilge Ceylan

Nuri Bilge Ceylan urodził się w Stambule w Turcji w 1959 roku. Ukończył studia na Wydziale Inżynierii na Uniwersytecie Bosforskim w Stambule, a potem przez dwa lata studiował film na Uniwersytecie Mimar Sinan w Stambule.

Filmografia:

1995 Koza / Cocoon

1997 Kasaba / The Small Town

1999 Chmury w maju / Nuages De Mai / Clouds Of May

2003 Uzak / Distant

2006 Klimaty / Les Climats / Climates

2008 Trzy małpy / Üç maymun / Three monkeys


Nuri Bilge Ceylan was born in Istanbul, Turkey, 1959. After graduating from Engineering Department of Bosphorus University, Istanbul, he studied Film Making for two years at Mimar Sinan University, Istanbul.

Filmography:

1995 Koza / Cocoon

1997 Kasaba / The Small Town

1999 Chmury w maju / Nuages De Mai / Clouds Of May

2003 Uzak / Distant

2006 Klimaty / Les Climats / Climates

2008 Trzy małpy / Üç maymun / Three monkeys

stopka

reżyseria: Nuri Bilge Ceylan
obsada: Dogu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüclü
barwa: kolor
20. urodziny Ale kino: Mary Shelley 
20. urodziny Ale kino+
Haifaa Al-Mansur, Wielka Brytania, Luksemburg, USA, Irlandia 2017
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Annabelle wraca do domu 
Gary Dauberman, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Julieta 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2016
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Pamiątki Claire Darling 
Julie Bertuccelli, Francja 2018
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
Świadkowie Putina 
Witalij Manski, Litwa, Szwajcaria, Czechy 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.