film
Dzika grusza
Ahlat Ağacı
reż. Nuri Bilge Ceylan / Francja, Turcja 2018 / 188’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 25 czerwca 2019.

Obsada

Dogu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüclü

Opis filmu

Dzikiej gruszy Nuri Bilge Ceylan wraca do poetyki, która w 2014 roku przyniosła mu Złotą Palmę za Zimowy sen.  

Bohater Dzikiej gruszy, absolwent pedagogiki Sinan, przed ostatnimi egzaminami wraca do rodzinnego Çan w północno-zachodniej Turcji. Jako przybysz z większego miasta patrzy z niechęcią, ale i pobłażaniem, na prowincjonalną społeczność, którą opuścił przed laty. Jednak stopniowo życie w Çan angażuje go coraz bardziej, a marzenia o sukcesie i wymarzonej karierze pisarza okazują się trudne do urzeczywistnienia. Nasycony kolorami zmieniających się pór roku film jest wnikliwym portretem wielopokoleniowej rodziny, w którym koszmary senne przeplatają się z filozoficznymi dysputami o Koranie. Gęsta, choć na pozór minimalistyczna Dzika grusza opowiada o niepokornej młodości, mierzącej się z dziedzictwem ojców.  

Informacje o reżyserze

Nuri Bilge Ceylan

Nuri Bilge Ceylan urodził się w Stambule w Turcji w 1959 roku. Ukończył studia na Wydziale Inżynierii na Uniwersytecie Bosforskim w Stambule, a potem przez dwa lata studiował film na Uniwersytecie Mimar Sinan w Stambule.

Filmografia:

1995 Koza / Cocoon

1997 Kasaba / The Small Town

1999 Chmury w maju / Nuages De Mai / Clouds Of May

2003 Uzak / Distant

2006 Klimaty / Les Climats / Climates

2008 Trzy małpy / Üç maymun / Three monkeys


Nuri Bilge Ceylan was born in Istanbul, Turkey, 1959. After graduating from Engineering Department of Bosphorus University, Istanbul, he studied Film Making for two years at Mimar Sinan University, Istanbul.

Filmography:

1995 Koza / Cocoon

1997 Kasaba / The Small Town

1999 Chmury w maju / Nuages De Mai / Clouds Of May

2003 Uzak / Distant

2006 Klimaty / Les Climats / Climates

2008 Trzy małpy / Üç maymun / Three monkeys

stopka

reżyseria: Nuri Bilge Ceylan
obsada: Dogu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüclü
barwa: kolor
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Photographer's Choice: Grizzly Man 
Pokazy specjalne
Werner Herzog, USA 2005
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.