film
Tranzyt
Transit
reż. Christian Petzold / Niemcy, Francja 2018 / 101’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 16 maja 2019.
Filmy w repertuarze

Obsada

Franz Rogowski, Paula Beer, Godehard Giese

Opis filmu

Nowy film nagrodzonego Srebrnym Niedźwiedziem Christiana Petzolda. Trzymający w napięciu thriller i poruszający dramat o potrzebie miłości w wojennej zawierusze. Rok 1940. Niemieckie wojska za chwilę zdobędą Paryż. Georg przyjmuje tożsamość znanego pisarza i postanawia uciec do Marsylii, skąd dalej popłynie do Meksyku. Po drodze spotyka jednak Marie - żonę człowieka, pod którego się podszywa.

Informacje o reżyserze

Christian Petzold

Christian Petzold urodził się w Hilden w 1960 r., a w wieku 21 lat przeniósł się do Berlina. Studiował literaturę niemiecką, a następnie w Niemieckiej Akademii Filmu i Telewizji w Berlinie (DFFB). W tym czasie pracował również jako asystent reżysera z Harunem Farockim i Hartmutem Bitomskym. W 1995 roku nakręcił swój pierwszy film pełnometrażowy. Za obraz Die Innere Sicherheit (Decyzja) (2000) otrzymał Niemiecką Złotą Nagrodę Filmową.

Filmografia:

1995 Pilotinnen (TV)

1996 Cuba Libre (TV)

1998 Die Beischlafdiebin (TV)

2000 Die Innere Sicherheit

2002 Toter Mann (TV)

2003 Wolfsburg

2005 Gespenster

2007 Yella


Christian Petzold was born in Hilden in 1960, he moved to Berlin in 1981. He studied German language and literature. From 1988-94 he studied at the German Film and Television Academy in Berlin (dffb), during which time he also worked as an assistant director for Harun Farocki and Hartmut Bitomsky. In 1995 he directed his first feature film. He received the German Film Award in Gold for Die Innere Sicherheit (2000).

Filmography:

1995 Pilotinnen (TV)

1996 Cuba Libre (TV)

1998 Die Beischlafdiebin (TV)

2000 Die Innere Sicherheit

2002 Toter Mann (TV)

2003 Wolfsburg

2005 Gespenster

2007 Yella

stopka

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.