film
Kubrick do kwadratu: Barry Lyndon
Barry Lyndon
reż. Stanley Kubrick / USA, Wielka Brytania 1975 / 184’
Seanse - kup bilet:
22 maja

Obsada

Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Hardy Krüger

Opis filmu

Gdyby główny bohater "Wilka z Wall Street" urodził się w XVIII-wiecznej Irlandii, nazywałby się Barry Lyndon. Wyreżyserowana przez Kubricka adaptacja klasycznej powieści łotrzykowskiej W. M. Thackeraya to epicki portret Europy sprzed blisko 300 lat i jednocześnie wnikliwe studium człowieka dążącego do bogactwa za wszelką cenę. Tytułowy bohater jest ubogim szlachcicem, który wyrusza w wielką podróż po kontynencie. Po drodze zdąży walczyć jako żołnierz dwóch armii, brać udział w spiskach, zostać genialnym szulerem, kochać i zdradzać zapatrzone w niego kobiety.

Nagrodzony czterema Oscarami "Barry Lyndon" to także jeden z najciekawszych eksperymentów technicznych w historii kina. Film został prawie w całości nakręcony przy naturalnym świetle i świecach, a do przygotowania zdjęć wykorzystano szerokokątne obiektywy użyte przez NASA do sfilmowania lądowania na księżycu. Dzieło Kubricka było także jedną z kluczowych inspiracji dla Yorgosa Lanthimosa, autora "Faworyty".

Informacje o reżyserze

Stanley Kubrick

Urodził się w 1928 roku w Nowym Jorku, zmarł w 1999 roku w swoim wiejskim domu w Anglii. Karierę zaczynał od fotografii prasowej (m.in. Look) oraz krótkometrażowych dokumentów (Dzień walki z 1951 roku). Jego pierwsze filmy fabularne utrzymane były w estetyce noir i kina gangsterskiego, a mocnym wejściem okazały się antywojenne Ścieżki chwały. Choć potem dostał do realizacji historyczny fresk Spartacus, rozbawił widzów groteską Dr Strangelove i wzbudził skandal Lolitą. Wielu uważa, że dojrzały, mistrzowski okres twórczości Kubricka zaczyna się od Odysei i obejmuje sześć filmów. Choć gatunkowo różne, pozostają jednak naznaczone ręką geniusza pod względem perfekcyjnej formy, zdjęć, przestrzeni, muzyki. Wszystkie poruszają zasadnicze pytania: o wolność woli, naturę zła, instynkty i rozum.

Wybrana filmografia

1955 Killer’s Kiss

1957 Paths of Glory

1962 Lolita

1968 2001: Space Odyssey

1971 A Clockwork Orange

1980 The Shining

1987 Full Metal Jacket

1999 Eyes Wide Shut

stopka

reżyseria: Stanley Kubrick
obsada: Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Hardy Krüger
barwa: kolor
20. urodziny Ale kino: Tajny dziennik 
20. urodziny Ale kino+
Jim Sheridan, Irlandia 2017
Amy 
Asif Kapadia, UK 2015
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Annabelle wraca do domu 
Gary Dauberman, USA 2019
Bliskość 
Kantemir Bałagow, Rosja 2017
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.