film
   
Kubrick do kwadratu: Lolita
Lolita
reż. Stanley Kubrick / USA, Wielka Brytania 1962 / 152’
Seanse - kup bilet:
21 maja

Obsada

James Mason, Sue Lyon, Shelley Winters, Peter Sellers

Opis filmu

Ekranizując w 1962 roku kontrowersyjne dzieło Vladimira Nabokova, Kubrick musiał liczyć się z ogromnym wpływem cenzury obyczajowej, która patrzyła mu na ręce niemal przez cały czas powstawania produkcji. Reżyserowi "Lolity" udało się jednak zachować atmosferę literackiego pierwowzoru, gdzie zmysłowość i erotyka mieszają się ze studium moralności człowieka. Kubrick ukrył siłę filmu w gestach, spojrzeniach czy podskórnie buzującym napięciu, zostawiając wyobraźni widza spore pole do popisu.

W "Lolicie" śledzimy losy wykładowcy akademickiego, który po przeprowadzce do USA wynajmuje pokój w niewielkim mieszkaniu. Zafascynowany nastoletnią córką właścicielki postanawia ożenić się z jej matką, by móc być bliżej dziewczyny. W filmie zobaczymy wielkie gwiazdy lat 60., m.in. Jamesa Masona, Shelley Winters, Petera Sellersa i 14-letnią Sue Lyon, nagrodzoną za swój występ Złotym Globem.

Informacje o reżyserze

Stanley Kubrick

Urodził się w 1928 roku w Nowym Jorku, zmarł w 1999 roku w swoim wiejskim domu w Anglii. Karierę zaczynał od fotografii prasowej (m.in. Look) oraz krótkometrażowych dokumentów (Dzień walki z 1951 roku). Jego pierwsze filmy fabularne utrzymane były w estetyce noir i kina gangsterskiego, a mocnym wejściem okazały się antywojenne Ścieżki chwały. Choć potem dostał do realizacji historyczny fresk Spartacus, rozbawił widzów groteską Dr Strangelove i wzbudził skandal Lolitą. Wielu uważa, że dojrzały, mistrzowski okres twórczości Kubricka zaczyna się od Odysei i obejmuje sześć filmów. Choć gatunkowo różne, pozostają jednak naznaczone ręką geniusza pod względem perfekcyjnej formy, zdjęć, przestrzeni, muzyki. Wszystkie poruszają zasadnicze pytania: o wolność woli, naturę zła, instynkty i rozum.

Wybrana filmografia

1955 Killer’s Kiss

1957 Paths of Glory

1962 Lolita

1968 2001: Space Odyssey

1971 A Clockwork Orange

1980 The Shining

1987 Full Metal Jacket

1999 Eyes Wide Shut

stopka

reżyseria: Stanley Kubrick
obsada: James Mason, Sue Lyon, Shelley Winters, Peter Sellers
barwa: kolor
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Ogród rodzinny. Ukochany 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Avengers: Koniec gry (seans dla szkoły) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.