film
   
Kubrick do kwadratu: Lolita
Lolita
reż. Stanley Kubrick / USA, Wielka Brytania 1962 / 152’
Seanse - kup bilet:
21 maja

Obsada

James Mason, Sue Lyon, Shelley Winters, Peter Sellers

Opis filmu

Ekranizując w 1962 roku kontrowersyjne dzieło Vladimira Nabokova, Kubrick musiał liczyć się z ogromnym wpływem cenzury obyczajowej, która patrzyła mu na ręce niemal przez cały czas powstawania produkcji. Reżyserowi "Lolity" udało się jednak zachować atmosferę literackiego pierwowzoru, gdzie zmysłowość i erotyka mieszają się ze studium moralności człowieka. Kubrick ukrył siłę filmu w gestach, spojrzeniach czy podskórnie buzującym napięciu, zostawiając wyobraźni widza spore pole do popisu.

W "Lolicie" śledzimy losy wykładowcy akademickiego, który po przeprowadzce do USA wynajmuje pokój w niewielkim mieszkaniu. Zafascynowany nastoletnią córką właścicielki postanawia ożenić się z jej matką, by móc być bliżej dziewczyny. W filmie zobaczymy wielkie gwiazdy lat 60., m.in. Jamesa Masona, Shelley Winters, Petera Sellersa i 14-letnią Sue Lyon, nagrodzoną za swój występ Złotym Globem.

Informacje o reżyserze

Stanley Kubrick

Urodził się w 1928 roku w Nowym Jorku, zmarł w 1999 roku w swoim wiejskim domu w Anglii. Karierę zaczynał od fotografii prasowej (m.in. Look) oraz krótkometrażowych dokumentów (Dzień walki z 1951 roku). Jego pierwsze filmy fabularne utrzymane były w estetyce noir i kina gangsterskiego, a mocnym wejściem okazały się antywojenne Ścieżki chwały. Choć potem dostał do realizacji historyczny fresk Spartacus, rozbawił widzów groteską Dr Strangelove i wzbudził skandal Lolitą. Wielu uważa, że dojrzały, mistrzowski okres twórczości Kubricka zaczyna się od Odysei i obejmuje sześć filmów. Choć gatunkowo różne, pozostają jednak naznaczone ręką geniusza pod względem perfekcyjnej formy, zdjęć, przestrzeni, muzyki. Wszystkie poruszają zasadnicze pytania: o wolność woli, naturę zła, instynkty i rozum.

Wybrana filmografia

1955 Killer’s Kiss

1957 Paths of Glory

1962 Lolita

1968 2001: Space Odyssey

1971 A Clockwork Orange

1980 The Shining

1987 Full Metal Jacket

1999 Eyes Wide Shut

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Między słowami: U niej w domu 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
François Ozon, Francja 2012
Mistrzowie Kina: Tom 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2013
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Wózkownia: Poznajmy się jeszcze raz 
Wózkownia
Nicolas Bedos, Francja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.