film
   
Kubrick do kwadratu: Lolita
Lolita
reż. Stanley Kubrick / USA, Wielka Brytania 1962 / 152’
Seanse - kup bilet:
21 maja

Obsada

James Mason, Sue Lyon, Shelley Winters, Peter Sellers

Opis filmu

Ekranizując w 1962 roku kontrowersyjne dzieło Vladimira Nabokova, Kubrick musiał liczyć się z ogromnym wpływem cenzury obyczajowej, która patrzyła mu na ręce niemal przez cały czas powstawania produkcji. Reżyserowi "Lolity" udało się jednak zachować atmosferę literackiego pierwowzoru, gdzie zmysłowość i erotyka mieszają się ze studium moralności człowieka. Kubrick ukrył siłę filmu w gestach, spojrzeniach czy podskórnie buzującym napięciu, zostawiając wyobraźni widza spore pole do popisu.

W "Lolicie" śledzimy losy wykładowcy akademickiego, który po przeprowadzce do USA wynajmuje pokój w niewielkim mieszkaniu. Zafascynowany nastoletnią córką właścicielki postanawia ożenić się z jej matką, by móc być bliżej dziewczyny. W filmie zobaczymy wielkie gwiazdy lat 60., m.in. Jamesa Masona, Shelley Winters, Petera Sellersa i 14-letnią Sue Lyon, nagrodzoną za swój występ Złotym Globem.

Informacje o reżyserze

Stanley Kubrick

Urodził się w 1928 roku w Nowym Jorku, zmarł w 1999 roku w swoim wiejskim domu w Anglii. Karierę zaczynał od fotografii prasowej (m.in. Look) oraz krótkometrażowych dokumentów (Dzień walki z 1951 roku). Jego pierwsze filmy fabularne utrzymane były w estetyce noir i kina gangsterskiego, a mocnym wejściem okazały się antywojenne Ścieżki chwały. Choć potem dostał do realizacji historyczny fresk Spartacus, rozbawił widzów groteską Dr Strangelove i wzbudził skandal Lolitą. Wielu uważa, że dojrzały, mistrzowski okres twórczości Kubricka zaczyna się od Odysei i obejmuje sześć filmów. Choć gatunkowo różne, pozostają jednak naznaczone ręką geniusza pod względem perfekcyjnej formy, zdjęć, przestrzeni, muzyki. Wszystkie poruszają zasadnicze pytania: o wolność woli, naturę zła, instynkty i rozum.

Wybrana filmografia

1955 Killer’s Kiss

1957 Paths of Glory

1962 Lolita

1968 2001: Space Odyssey

1971 A Clockwork Orange

1980 The Shining

1987 Full Metal Jacket

1999 Eyes Wide Shut

stopka

reżyseria: Stanley Kubrick
obsada: James Mason, Sue Lyon, Shelley Winters, Peter Sellers
barwa: kolor
20. urodziny Ale kino: Mary Shelley 
20. urodziny Ale kino+
Haifaa Al-Mansur, Wielka Brytania, Luksemburg, USA, Irlandia 2017
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Annabelle wraca do domu 
Gary Dauberman, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Julieta 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2016
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Pamiątki Claire Darling 
Julie Bertuccelli, Francja 2018
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
Świadkowie Putina 
Witalij Manski, Litwa, Szwajcaria, Czechy 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.