film
Klub "Wysokich Obcasów": Podwójne życie
Doubles vies
reż. Olivier Assayas / Francja 2018 / 108’
Seanse - kup bilet:
08 maja

Obsada

Guillaume Canet, Juliette Binoche, Vincent Macaigne, Christa Théret, Nora Hamzawi

Opis filmu

Uwodzicielski i przewrotny, najnowszy film Oliviera Assayasa ("Sils Maria", "Personal Shopper") bawi się pojęciem wierności. W "Podwójnym życiu" dotyczy ono zarówno kilku zdradzających się osób, perwersyjnej relacji fikcji do rzeczywistości, jak również rewolucji technologicznej, która każe nam porzucać stare przyzwyczajenia. W błyskawicznie zmieniającym się świecie e-booki wygryzają papierowe książki, młode kochanki - starzejące się żony, zaś seriale - kinowe fabuły. Nie zmienia się tylko jedno: zawsze najbardziej podnieca nas nowe.

Swoimi bohaterami uczynił Assayas członków paryskiej bohemy, przeżywających właśnie kryzys wieku średniego. Leonard, pisarz snobujący się na bycie offline (Vincent Macaigne), pragnie wydać kolejną powieść, będącą zapisem romansu z pewną aktorką. Jego wydawca, przystojny karierowicz Alain (w tej roli super gwiazda francuskiego kina - Guillaume Canet), odrzuca książkę, bo o wiele bardziej pasjonuje go teraz świat e-booków, a dokładnie atrakcyjna doradczyni do spraw digitalizacji. Alainowi umyka więc, że jego żona, marząca o ambitnej roli serialowa aktorka Selena (fantastyczny, autoironiczny występ Juliette Binoche) spotyka się z pewnym pisarzem, którego partnerka także nie wie o zdradzie, bo jest zbyt zajęta ogarnianiem PR-u prowadzącego podwójne życie polityka…

Z najnowszym numerem magazynu „Wysokie Obcasy” (wydanie z dnia 4 maja), można kupić bilet w promocyjnej cenie.

Informacje o reżyserze

Olivier Assayas

Olivier Assayas

Urodził się w 1955 r. w Paryżu we Francji. Reżyser i krytyk związany z Cahiers du cinéma, autor wywiadu-rzeki z Bergmanem, jeden z odkrywców nowego kina azjatyckiego. Współpracował z André Téchiné przy paru filmach jako scenarzysta, uczestniczył w zbiorowych projektach Każdy ma swoje kino i Zakochany Paryż. Preferuje intymne fabuły o perypetiach rodzinnych jak w Pewnego lata, Fin août, début septembre czy pokazywanym na ENH 2005 Clean, jednak często porusza się również między dokumentem a esejem, szczególnie w tematach muzycznych, jak na przykład w obrazie Noise.

Wybrana filmografia:

1986 Désordre / Disorder

1996 Zimna woda / L'eau froide / Cold Water

1998 Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Clean

2006 Noise


Olivier Assayas

Born in 1955 in Paris, France. Director and film critic involved in Cahiers du cinéma, author of a book interview with Bergman, one of the discoverers of Asian cinema. He worked with André Téchiné as the screenwriter of some of his films, and he participated in collective projects To Each His Own Cinema and Paris, I Love You. He prefers intimate features about family issues, such as in Summer Hours, Late August, Early September or Clean, screened at the ENH in 2005, but he has also made some documentaries and essays and he feels at ease on the subject of music (e.g. Noise).

Selected filmography:

1986 Désordre / Disorder

1996 L'eau froide / Cold Water

1998 Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Clean

2006 Noise

stopka

reżyseria: Olivier Assayas
obsada: Guillaume Canet, Juliette Binoche, Vincent Macaigne, Christa Théret, Nora Hamzawi
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dzień czekolady 
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Ma 
Tate Taylor, USA 2019
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Petra 
Jaime Rosales, Dania, Hiszpania, Francja 2018
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (dubbing) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Sauvage 
Camille Vidal-Naquet, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.