film
Ogród rodzinny. Ukochany
Zahradnictví: Nápadník
reż. Jan Hřebejk / Czechy 2017 / 113’
Najbliższe seanse - kup bilet:
21 maja

Obsada

Anna Fialová, Ivan Lupták, Anna Geislerová, Martin Finger, Filip Březina, Gabriela Míčová, Klára Melíšková

Opis filmu

Czas akcji ostatniej część trylogii Jana Hřebejka i Petra Jarchovskiego przypada na koniec lat 50. i bezpośrednio nawiązuje do kultowego dzieła Pod jednym dachem (1999). Twórcy wracają do postaci starego, cholerycznego Jindřicha Rohna, byłego lotniczego radiotelegrafisty (w tej roli w Pod jednym dachem wystąpił nieżyjący już, niezapomniany Jiří Kodet), w którego rodzinie pogłębia się konflikt pokoleniowy. W Ukochanym stary Rohn (zagrany także z wielką werwą przez Martina Fingera) nie chce zaakceptować przyjaciela swojej starszej córki, która jednak nie zamierza z powodu ojca rezygnować ze szczęścia. Tematowi zakazanej miłości, która musi przezwyciężyć przeciwności losu, towarzyszy wiele moralnych dylematów i absurdalnych codziennych problemów, nabierających w warunkach czechosłowackiego komunizmu jeszcze większej ostrości. Do trudności w porozumieniu między pokoleniami w znacznym stopniu przyczyniają się różnice w doświadczeniach, na które ogromny wpływ wywierały polityczne reżimy. Finał trylogii, która w przekonaniu Hřebejka i Jarchovskiego jest najważniejszym dziełem w ich dotychczasowej wspólnej kariery.

Jana Bébarová, Kino na Granicy

Informacje o reżyserze

Jan Hřebejk

Jan Hrebejk studiował na FAMU w Pradze. Jego film fabularny Musimy sobie pomagać ( 2000) był nominowany do Oscara dla najlepszego filmu obcojęzycznego. Hrebejk nakręcił także Big Beat (1993), Pod jednym dachem (1999), Pupendo (2003) i Na złamanie karku - 2004).

Wybrana filmografia:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble


Jan Hrebejk studied at FAMU. His feature Divided We Fall (00) received an Academy Award nomination for best foreign language film. His other features include Big Beat (93), Cosy Dens (99), Pupendo (03) and Up and Down (04).

Selected filmography:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble

stopka

reżyseria: Jan Hřebejk
obsada: Anna Fialová, Ivan Lupták, Anna Geislerová, Martin Finger, Filip Březina, Gabriela Míčová, Klára Melíšková
polski dystrybutor: Żółty Szalik
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Rashomon 
Akademia Kina Światowego (2018/2019)
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kubrick do kwadratu: Lolita 
Kubrick do kwadratu
Stanley Kubrick, USA, Wielka Brytania 1962
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Ogród rodzinny. Ukochany 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.