film
Moje filmy: Jan Miodek - "Dzień świra"
reż. Marek Koterski / Polska 2002 / 93’
gość: Jan Miodek - profesor nauk humanistycznych, językoznawca, popularyzator wiedzy o języku polskim
Seanse - kup bilet:
12 cze

Obsada

Marek Kondrat, Janina Traczykówna, Andrzej Grabowski, Michał Koterski, Joanna Sienkiewicz

Nagrody

Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni 2002 - najlepszy film

Opis filmu

44-letni Adaś Miauczyński, sfrustrowany inteligent, nauczyciel polonista, rozwiedziony, kochający dorastającego syna – to bohater, którego już znamy z wcześniejszych filmów Marka Koterskiego: Nic śmiesznego i Ajlawju. Miauczyński w Dniu świra (Marek Kondrat) to człowiek doświadczający „piekła najbliższych pięciu minut”. Niczym bohater romantyczny przeżywa i cierpi za kraj, za miliony, a zabija go obecna chwila, nieznośna powtarzalność codziennych czynności i nienawistny mu kontakt z drugim człowiekiem.

(bilet obejmuje pokaz filmu i spotkanie z gościem)

Informacje o reżyserze

Marek Koterski

Reżyser, scenarzysta, dramatopisarz. Urodził się w Krakowie w 1942 roku. Ukończył filologię polską na Uniwersytecie Wrocławskim (studiował tam również historię sztuki). Był kierownikiem literackim akademickiego Teatru Poezji Sylaba, następnie założył własny eksperymentalny Teatr Otwartej Sceny. Był wolnym słuchaczem warszawskiej ASP, próbował też dostać się na PWST. Wreszcie trafił na reżyserię do łódzkiej Filmówki (dyplom w 1977 roku). Zrealizował kilkanaście dokumentów dla Wytwórni Filmów Oświatowych w Łodzi. W fabule debiutował późno, po czterdziestce, za to z niewątpliwym sukcesem artystycznym. Adaś Miauczyński, bohater debiutanckiego Domu wariatów, inteligent-nieudacznik, alter ego autora, stał się także bohaterem większości jego późniejszych filmów, realizowanych zawsze według własnych scenariuszy. Jak dotąd najpopularniejszym i najbardziej utytułowanym filmem Koterskiego jest Dzień świra.


Marek Koterski, born in Krakow, in 1942, is a director, screenwriter, and playwright. He studied art history and graduated in Polish language studies from the University of Wrocław. He was literary manager for the student poetry theater ‘Sylaba’, before founding Teatr Otwartej Sceny [the Open Stage Theater]. He attended the Academy of Fine Arts in Warsaw and was a candidate for the Ludwik Solski State Drama School in Krakow. He graduated from the National Film School in Łódź in 1977, and went on to direct over a dozen documentaries for the Educational Film Studio in the same city. Although his feature film debut came relatively late in his career, it was acclaimed as an instant success. His protagonist, Adaś Miauczyński, an embittered intellectual and the director’s alter ego, became something of a cult hero for audiences and Koterski has centered the majority of his later scripts on the character, among them his most popular and most awarded film to date, Day of the Wacko (2002).

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1984 Dom wariatów / The House of Fools

1986 Życie wewnętrzne / Inner Life

1989 Porno

1995 Nic śmiesznego / Nothing Funny

1999 Ajlawiu

2002 Dzień świra / Day of the Wacko

2006 Wszyscy jesteśmy Chrystusami / We’re all Christs

2011 Baby są jakieś inne / Women Are Strange

stopka

reżyseria: Marek Koterski
obsada: Marek Kondrat, Janina Traczykówna, Andrzej Grabowski, Michał Koterski, Joanna Sienkiewicz
nagrody: Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni 2002 - najlepszy film
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
European Cinema Night 2019: "Tam gdzieś musi być niebo" 
Pokazy specjalne
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.