film
Moje filmy: Olga Tokarczuk - "Na skróty"
Short Cuts
reż. Robert Altman / USA 1993 / 188’
gość: Olga Tokarczuk - pisarka
Seanse - kup bilet:
06 mar

Obsada

Andie MacDowell, Julianne Moore, Tim Robbins, Matthew Modine, Jennifer Jason Leigh, Lili Taylor, Robert Downey Jr., Tom Waits

Nagrody

MFF w Wenecji 1993 - Złoty Lew, Nagroda FIPRESCI

Opis filmu

Współczesne Los Angeles. Kilkanaście osób z różnych warstw społecznych łączy jedynie fakt, że mieszkają w tym samym mieście. Ich losy przeplatają się jednak w najmniej spodziewanych momentach, prowadząc do tragikomicznych wydarzeń. Ekranizacja prozy Raymonda Carvera to jedno z największych osiągnięć w karierze Roberta Altmana (Złoty Lew w Wenecji w 1993 roku), a także jeden z najbardziej wpływowych amerykańskich filmów lat dziewięćdziesiątych. Wśród twórców przyznających się do inspiracji Na skróty znajduje się choćby Paul Thomas Anderson (Magnolia).

Mam wrażenie, że dziś film jest dużo bardziej twórczy i szybszy od literatury w wymyślaniu nowych form narracyjnych (...). Zmiany narracji filmowej następują bardzo szybko, powieść nie rozwija się w takim tempie. Może dlatego, że autor jest sam, nie ma tego tygla wymiany pomysłów jak w zespole filmowym. Dużo uczę się z filmów: budowania scen, montażu, dialogu.

Olga Tokarczuk

(bilet obejmuje pokaz filmu i spotkanie z gościem)

Środowy seans to dodatkowa gratka dla kinomanów: „Na skróty” wyświetlimy z taśmy 35 mm.

Informacje o reżyserze

Robert Altman

Urodził się w 1925 roku, zmarł w 2006. Reżyser, scenarzysta i producent filmowy, laureat wielu nagród, uważany za jednego z najważniejszych twórców kina autorskiego. Choć początkowo mieszkał w stolicy amerykańskiego jazzu w Kansas City, jego pierwszy związany z muzyką film rozgrywał się w Nashville – mekce miłośników country. Dużo częściej niż w kinie realizował projekty muzyczne na deskach teatralnych. Doświadczenie to pozwoliło mu stworzyć dla telewizji świetnie przyjętą adaptację musicalu Black and Blue z piosenkami Louisa Armstronga i Duke’a Ellingtona. W filmografii Altmana znajdziemy także nowelowy utwór, który złożył się na obraz Aria, w ramach którego reżyser wespół m.in. z Jeanem-Lukiem Godardem i Derekiem Jarmanem interpretował słynne pieśni operowe. Z widzami pożegnał się Ostatnią audycją – nostalgiczną opowieścią o umieraniu kultury radiowej.

 


Robert Altman was born in 1925; he passed away in 2006. The director, screenwriter, producer and recipient of numerous film industry awards has been acclaimed as one of the great independent filmmakers. Although he was born in the capital of American jazz, Kansas City, his first musical film was set in Nashville – the country music fan’s Mecca. Altman in fact directed musical shows on the stage more often than in film, also directing Black and Blue, his adaptation for television of a musical revue featuring songs by Louis Armstrong and Duke Ellington. Altman’s filmography includes a musical short released in the collection Aria, which also featured such directors as Jean-Luc Godard and Derek Jarman, in which Altman recreated an 18th century opera premiere. He said farewell to audiences with A Prairie Home Companion – a nostalgic look at the disappearing art of live radio variety shows.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1975 Nashville

1987 Les Boréades (kr. m. w: Aria / short in: Aria)

1993 Black and Blue (TV)

1996 Kansas City

1997 Jazz ’34: Remembrances of Kansas City Swing (dok., TV / doc., TV)

2006 Ostatnia audycja / A Prairie Home Companion

stopka

reżyseria: Robert Altman
obsada: Andie MacDowell, Julianne Moore, Tim Robbins, Matthew Modine, Jennifer Jason Leigh, Lili Taylor, Robert Downey Jr., Tom Waits
nagrody: MFF w Wenecji 1993 - Złoty Lew, Nagroda FIPRESCI
barwa: kolor
20. urodziny Ale kino: Tajny dziennik 
20. urodziny Ale kino+
Jim Sheridan, Irlandia 2017
Amy 
Asif Kapadia, UK 2015
Annabelle wraca do domu 
Gary Dauberman, USA 2019
Bliskość 
Kantemir Bałagow, Rosja 2017
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.